19/5/10

Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών φοροφυγάδων και η συνέχιση του φαινομένου με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών ελλοχεύει κινδύνους για την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους.

Απο τη μια θέτει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, αφού εκπέμπεται το μήνυμα ότι για το κόψιμο των μισθών ευθύνονται οι φοροφυγάδες γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, κομμωτές, νεκροθάφτες κλπ, ενώ από την άλλη μετατρέπει τους καταγγελόμενους σε καταδικασθέντες δίχως δίκη. Πέρα, όμως, από αυτά....


..τα προβλήματα αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την εξέταση του προβλήματος της φοροαπαλλαγής που γίνεται νόμιμα και είναι σαφώς σοβαρότερο σε σχέση με την φοροδιαφυγή.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Την απαλλαγή του κοινωφελούς Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωριας Καρέλια από την καταβολή φόρου κληρονομιάς αποφάσισε το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, με την υπ' αριθμόν 1369/2010 απόφασή του, αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έκανε δεκτή πράξη καταλογισμού προϊσταμένου της ΔΟΥ Αθηνών του έτους 2002 για επιβολή φόρου κληρονομιάς, ύψους 11.717.930 ευρώ.

Το 2000, ο Γεώργιος Καρέλιας άφησε στο εν λόγω ίδρυμα το 22% των μετοχών (187.332 ανώνυμες μετοχές), που είχε της καπνοβιομηχανίας Καρέλια.

Το Ίδρυμα το έτος 2001 υπέβαλε δήλωση φόρου κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι η κληρονομιά απαλλάσσεται από το φόρο.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησε η ΔΟΥ δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι απαλλάσσεται του φόρου κληρονομιάς και υποστήριξε ότι δεν εκπλήρωσε πλήρως τους σκοπούς του (χορήγηση υποτροφιών, ενίσχυση και επιχορήγηση μελετών, ερευνών, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η ΔΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ίδρυμα "εν τοις πράγμασι δεν επεδίωξε τους κατά το καταστατικό του κοινωφελείς σκοπούς, δεδομένου ότι δεν παρουσίασε καμία απολύτως δραστηριότητα προς την επίτευξή τους, και ως εκ τούτου δεν ενέπιπτε στις απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 25 του ν.δ. 118/1973, συνεπώς έπρεπε να υπαχθούν σε φόρο κληρονομιάς οι ανώνυμες μετοχές που κληρονόμησε από τον αποβιώσαντα Γεώργιο Καρέλια".


Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : papagalizw.blogspot.comΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...Bookmark and Share