23/6/10

Στάση πληρωμών κηρύσσουν τα Ελληνικά νοικοκυριά - Η κρίση "στρώνει" χαρακτήρα

Κατόπιν παράτασης που ζήτησαν οι τράπεζες για να εγκλωβίσουν τους οφειλέτες σε νέες συμβάσεις - ρυθμίσεις οφειλών.

Γιγαντώνεται το κίνημα του "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" που αποτελεί πλέον μια νέα στάση ζωής που προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση.

Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, η νέα τάση της κοινωνίας ""ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή...


Ολο και περισσότερα κινήματα πολιτών -οργανωμένα ή μη- αντιδρούν και «δεν πληρώνουν»... διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, λογαριασμούς χαράτσια, ακριβά τσιγάρα, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια των τραπεζών, γεμίζουν το καλάθι στο σουπερμάρκετ και ύστερα το παρατάνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ταμείο... κι όλα αυτά είναι μόνον η αρχή !

Σχετικές έρευνες που γίνονται κατα καιρούς αναδεικνύουν μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή.

Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.

«Στάση πληρωμών» στις τράπεζες και στα χρέη που δεν αποσβένονται ποτέ.

Σύμφωνα με κρυφά στοιχεία των τραπεζών και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες εφτά στους δέκα 'Ελληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές. Εκρηκτική αύξηση σημειώνει ο αριθμός εκείνων που πολύ δύσκολα πλέον καταφέρνουν να καταβάλλουν ακόμη και την ελάχιστη δόση απο τα τοκοχρεωλύσια χωρίς βέβαια να ξεχρεώνουν ποτέ το οφειλόμενο κεφάλαιο

Εφιαλτική διάσταση παίρνει για τους τραπεζίτες , η στάση πληρωμών προς τις τράπεζες που υιοθετήθηκε πλέον από χιλιάδες δανειολήπτες αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κοροιδεύει τελικά την κοινωνία με το "περίφημο" νομοσχέδιο που υποσχέθηκαν αλλά μετά τις ενστάσεις των τραπεζών η κυβέρνηση το "έχωσε" ξανά στο συρτάρι .

Γιατί η κυβέρνηση "πάγωσε" το νομοσχέδιο.

Το περίφημο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο προέβλεπε ακόμη και διαγραφή των χρεών, σε κάποιες περιπτώσεις (που συντρέχουν σοβαροί λόγοι) , την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών φαίνεται πως "πάγωσε" τελικά κατόπιν απαίτησης των τραπεζών προκειμένου να εγκλωβίσουν του καταχρεωμένους σε νέες ρυθμίσεις πρίν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους.

Κάτι οπου στην πράξη σημαίνει νέες ρυθμιστικές συμβάσεις και πληρωμή περισσότερων τόκων σε αλλαγή των όρων του δανείου και μικρότερες ατελείωτες δόσεις.

Οχι στα διόδια

Το πρώτο ενεργό κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω» είχε στόχο τα διόδια των εθνικών οδών.

Ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια με σποραδικές αντιδράσεις για τα διόδια Κορίνθου-Πατρών και επίκεντρο τον δρόμο καρμανιόλα που στοίχισε πολλές ζωές και πλέον έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Από μία μικρή ομάδα ατόμων γεννήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Πανελλήνιο Συντονιστικό Μέτωπο Ενάντια στα Διόδια, που ουσιαστικά διεκδικεί μια καλύτερη ζωή που να κοστίζει λιγότερο.

Ενα βιντεάκι που πριν από λίγο καιρό ανέβασε στο YouTube ο Βασ. Παπαδόπουλος, μέλος του Συντονιστικού, έγινε ανάρπαστο.

Με μια ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τη διαδρομή του σε όλη τη χώρα μαζί με την τετραμελή οικογένειά του, δίχως να πληρώσει διόδια. «Εγώ είμαι κάτοικος Αφιδνών και εργάζομαι στα Πατήσια. Θέλω, λοιπόν, κάθε χρόνο για να πηγαίνω και να έρχομαι από τη δουλειά μου 1.500 ευρώ», μας λέει και εξηγεί ότι σημείο αναφοράς για την γιγάντωση του κινήματος -πλέον αριθμεί χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα- ήταν η παραχώρηση από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιά των εθνικών οδών σε ιδιώτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσχωρήσει στο Συντονιστικό ακόμη και σωματεία επαγγελματιών οδηγών.

Οι «δεν πληρώνω» περνούν από τα διόδια φορώντας το σήμα του κινήματος, υπογράφουν ένα έγγραφο που τους δίνει ο υπάλληλος των διοδίων και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.




Ο Β. Παπαδόπουλος δεν τρέφει αυταπάτες, όπως δηλώνει, γνωρίζει ότι οι πολίτες τα έχουν βάλει με πολυεθνικά συμφέροντα και είναι δύσκολη η μάχη, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα.

Πρόσφατα εκδόθηκε δικαστική απόφαση εις βάρος ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τμήμα εθνικής οδού για αυθαίρετες κατασκευές και περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Όλο και περισσότεροι πολίτες ενημερώνονται αλλά και οργανώνουν δράσεις μέσω Ίντερνετ.

Η τάση πλέον δείχνει οι Έλληνες έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά ΜΜΕ (εφημερίδες,περιοδικά, τηλεόραση) με το ίντερνετ οπου προτιμούν για την ενημέρωση τους συμμετέχοντας ενεργά σε συζητήσεις , σχόλια και προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους.

Η κρίση "στρώνει" χαρακτήρα.

Σύμφωνα με έρευνες όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας απορρίπτουν καθημερινά το "χαζοκούτι" και επιλέγουν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνος τους μακριά απο τα χαζομεσημεριανάδικα , τις γκλαμουράτες τηλεπερσόνες , τα λουγκροπρώτυπα και λοιπά τσόλια της Ελληνικής SHOWBIZ που "παλεύει" να αποδείξει την ύπαρξη της με επαναλαμβανόμενα αλληλοχαιδέματα "δηλητήριο" μεταξύ των τηλε-πρωτύπων που την εκπροσωπούν.

Αγοράζουν λιγότερα βιβλία, αλλά διαβάζουν περισσότερα από το Ιντερνετ.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία σημείωσαν πτώση περίπου 20% στην πραγματικότητα όμως τα ποσοστά της πτώσης είναι πολυ μεγαλύτερα.

Οι καλλιτέχνες στα μανταλάκια


Σε συνεχώς αυξανόμενα ποσοστό κινείται και η πτώση στα δισκοπωλεία, μία αγορά που ήταν ούτως βρίσκεται πια σε στάδιο μετάλλαξης , από το downloading τραγουδιών στο Ιντερνετ αλλά και τους μεγαλοεκδότες εφημερίδων οι οποίοι συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με επώνυμους καλλιτέχνες προκειμένου να πουλήσουν τις νέες δισκογραφικές δουλείες με 5 ευρώ στις εφημερίδες κερδίζοντας έτσι "ζεστό" (αυθημερόν) και "μαύρο" χρήμα απο το αφορολόγητο αφού τα CD εμφανίζονται ώς προσφορές μαζί με τις εφημερίδες.

Έτσι οι μεγαλοεκδότες εκτός απο το "μαύρο χρήμα" που κερδίζουν προωθούν παράλληλα τη δισκογραφική δουλειά των καλλιτεχνών με τρόπο "γιουσουρούμ" στα μανταλάκια των περίπτερων .

Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθούν και οι εταιρείες προώθησης ταινιών πορνό οι οποίες προωθούν τις πλέον μαζικά της ταινίες τους σε καρτέλες στα περίπτερα ετσι ώστε να πλασάρονται οι τσόντες ως περιοδικά με προσφορά τις ταινιές και έτσι να φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ως βιβλία.

Βενζίνη με το σταγονόμετρο , στρέφονται στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας


Ο περιορισμός των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο έχει ρίξει την αγορά των καυσίμων σε ποσοστό τουλάχιστον 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Στα διόδια των εθνικών οδών παρατηρείται μείωση διέλευσης κατά 20% και από τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου κατά 10%. Την ίδια ώρα οι επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ σημειώνουν αύξηση κατά 14%.

Τσιγάρα.... Φθηνότερη μάρκα ή τέλος.

Η τελευταία αύξηση στην τιμή των τσιγάρων οδήγησε αρκετούς να το κόψουν ή να το περιορίσουν και άλλους να επιλέξουν φθηνότερη μάρκα από αυτήν που μέχρι τώρα κάπνιζαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων, οι πωλήσεις στα ακριβά είδη καπνού μειώθηκαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Πηγές από τον κλάδο των πρατηριούχων καπνοπωλών αναφέρουν ακόμη και μία πιθανή μείωση της τάξης του 30% μέχρι τέλος του χρόνου! Την ίδια ώρα τα φθηνά τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 28%.

Οχι στην ΕΡΤ

Γιγαντώνεται το κινήματα ενάντια στο χαράτσι της κρατικής τηλεόρασης. Ξεκίνησε δειλά δειλά στο Ιντερνετ και πλέον φαίνεται να έχει πάρει μορφή "καταιγίδας"

«Δεν πληρώνω ΕΡΤ»
και ομάδες πολιτών συμβουλεύονται ακόμη και νομικούς κύκλους ώστε να πάψουν να πληρώνουν το πάγιο τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών οι οποίοι προσφέγουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να πληρώνουν τη ΔΕΗ δίχως όμως να πληρώνουν την ΕΡΤ με τρόπο ώστε η ΔΕΗ να μην έχει το δικαίωμα να τους κόψει το ρεύμα.

Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μην πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους.

Πώς γίνεται.

Εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (για παράδειγμα, τηλεοπτικό πρόγραμμα), μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (για παράδειγμα ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνον εκείνο που πραγματικά χρησιμοποιείς, δηλαδή το δεύτερο.

Σε περίπτωση λοιπόν που ο πιστωτής δεν δέχεται να πληρώσει το χαράτσι της ΕΡΤ , πηγαίνει στο Παρακαταθηκών και Δανείων και καταθέτει μόνον το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι και όχι τα υπόλοιπα.

Όλα ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά τη διαρροή σε blogs του διαδικτύου οι προκλητικοί μισθοί στελεχών και ορισμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Η οργή μετατράπηκε σε δράση των πολιτών όταν το κινήμα «Δεν πληρώνω ΕΡΤ» πήρε σάρκα και όστα και κυκλοφόρησε την ανωτέρω συμβουλή απο νομικούς κύκλους του κινήματος.

Όλο και περισσότεροι ακολουθούν πλέον αυτή την τακτική και δεν πληρώνουν ΕΡΤ αφού έτσι κι αλλιώς το προπαγανδιστικό κανάλι του κράτους έχει ελάχιστη τηλεθέαση εξ αιτίας της φιλτραρισμένης πάντα φιλοκυβερνητικής ενημέρωσης και του φτηνού προγράμματος που αναπαράγει.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται και αντιδρούν αφού ακόμη και στο κοινόχρηστο ρεύμα της πολυκατοικίας χρεώνουν ΕΡΤ, άσε που μέσα στην όλη παράνοια του κράτους πληρώνουν ΕΡΤ ακόμη και νεκροταφεία στην Ελλάδα.

Οχι στα εισιτήρια

Στη Θεσσαλονίκη επιτροπές πολιτών δεν άφησαν και μεγάλο περιθώριο στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να χαρεί τις πρόσφατες αυξήσεις που έκανε στα εισιτήρια (1 ευρώ) στις συγκοινωνίες.

Η οργάνωση «Ακρίβεια STOP» κινητοποίησε ομάδες πολιτών που βγήκαν στους δρόμους με φυλλάδια που παρακινούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει εισιτήριο και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις και τα επεισόδια ο ΟΑΣΘ πήρε πίσω τις αυξήσεις.

Το κίνημα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίστηκε ως πολύ ισχυρό και παραμένει ενεργό διεκδικώντας φθηνότερες, αλλά και δημόσιες συγκοινωνίες.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share