16/6/10

Εφιαλτική η κατάσταση εν όψη των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Εφιαλτική είναι πλέον η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου στοιβάζονται 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και αναζητούνται απεγνωσμένα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό απειλεί να τινάξει στον "αέρα" το Ταμείο, καθώς μόνο φέτος αναμένεται να ανοίξουν την...πόρτα εξόδου περίπου 40.000 άτομα...


Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, καθώς μέσα στο καλοκαίρι υποβάλλονται και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τον Σεπτέμβριο θα εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή του βοηθήματος.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ταμείου κρούει η ΑΔΕΔΥ, η οποία σημειώνει πως "μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη τροχιά στο Ταμείο Πρόνοιας".

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στους ασφαλισμένους είναι πως το πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με πέρσι.

Η μαζική αυτή έξοδος οφείλεται τόσο στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και στις περικοπές στους μισθούς (δώρα και επιδόματα) των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Μάλιστα εκτιμάται πως το 2010 θα είναι το "έτος της μεγάλης φυγής", καθώς εκκρεμεί η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που μεταξύ άλλων αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.

"Πρωταθλήτριες" στη φυγή είναι οι γυναίκες, οι οποίες σπεύδουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου για να αποφύγουν την επερχόμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας.

Σημειώνεται πως περίπου 110.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση μαζικής φυγής αυτών των ασφαλισμένων, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτοξευτεί στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά 250.000 άτομα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν σύντομα να βγουν στη σύνταξη.

Η κυβέρνηση "βουλιάζουμε αλλάζοντας" κατάφερε να σπείρει τον πανικό με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share