30/6/10

Αιφνιδιαστική κίνηση των Τούρκων στο Αιγαίο - Τα φαντάσματα του "Χόρα" και του "Σισμίκ" αναβιώνουν στα χωρικά μας ύδατα.

Οι Τούρκοι έβγαλαν ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος να "κλειδώσει" τα Ελληνικά πετρέλαια στο Αιγαίο !!!

Αυτή ήταν η Ελληνοτουρκική φιλία του Γιωργάκη Παπανδρέου !

Αιφνιδιαστική κίνηση με απρόβλεπτες εξελίξεις προέβησαν οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες στο Βόρειο Αιγαίο στέλνοντας ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος για πετρελαϊκές "ανακαλύψεις" εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας...


Συγκεκριμένα , Τουρκικό ωκεανογραφικό τύπου Α599 TCG Çeșme προχωρά αιφνιδιαστικά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος, 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από χθές το απόγευμα.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια οτι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια με ερευνητικά ωκεανογραφικά να "κλειδώσει" τα συγκεκριμένα σημεία ώς Τουρκικά "ανακάλυψη" .... μόνο που η έρευνα πραγματοποιείτε χωρίς καμία άδεια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κίνηση αυτή θυμίζει το 1976 με το "Χόρα" και το 1987 το "Σισμίκ" όταν οι Τούρκοι επανέλαβαν το ίδιο ακριβώς σενάριο !!!

Για τις κινήσεις του Τουρκικού ωκεανογραφικού στο Αιγαίο η Ελλάδα μέχρι στιγμής φαίνεται οτι κρατάει στάση παρατηρητή , αφού η μόνη ενέργεια μέχρι στιγμής είναι η σιωπηρή παρακολούθηση απο την Ελληνική κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής» του Τουρκικού πλοίου καθώς αυτό "σκαλίζει" τα χωρικά μας ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο Τουρκικά πολεμικά σκάφη, που προφανώς προστατεύουν το διακριτικά το Τουρκικό ωκεανογραφικό που κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.

Το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ έχει καταντήσει μπακαλόχαρτο.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.

Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η Ελλάδα παρατηρητής...

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή η παρατήρηση του Τουρκικού ωκεανογραφικού να γίνεται διακριτικά έτσι ώστε να μην προκληθούν εντάσεις και απέτρεψε την αύξηση των Ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής για το εάν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για αποκλειστικά αιφνιδιαστική κίνηση των Τούρκων.

Διαβάστε επίσης:

Σιωπηρά Τουρκεύουν οι βραχονησίδες στο Αιγαίο - Απαγορεύεται να πλησιάζουν Έλληνες στη Λαδόξερα !

Τί ψάχνουν πάλι οι Τούρκοι στο Αιγαίο ;;;


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share