21/7/10

Τα χρέη και η μεγάλη πτώση του τουρισμού βουλιάζουν την πανέμορφη Ρόδο - 100 παροχές ρεύματος κόβει ημερησίως η ΔΕΗ !

Η οικονομική κρίση «μαστίζει» την αγορά της Ρόδου και οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη κατεβάζουν ρολά.

Τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους του νησιού, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έβαλαν λουκέτο 670 καταστήματα.

Σύμφωνα με τα Επιμελητήρια (Εμπορικό και Οικονομικό) η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τον μειωμένο τζίρο στην αγορά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδα, που κυοφορούν στάσεις πληρωμών σε...


...ασφαλιστικά ταμεία, σε ΔΟΥ και σε τράπεζες.

Η ασφυκτική αυτή κατάσταση, κατά τους αρμοδίους, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες με κυριότερους: την αύξηση του ΦΠΑ, τη μείωση της τουριστικής κίνησης, τις συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα.

Ακόμη και παραδοσιακοί ισχυροί επιχειρηματίες του νησιού, που έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, βλέπουν να έρχονται αντιμέτωποι με αδιέξοδες καταστάσεις την ίδια ώρα που οι τράπεζες όχι μόνον δεν δίνουν χρήματα, αλλά πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση χωρίς αντίκρισμα.

Η Ρόδος «πνίγεται» στα χρέη και αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι την επόμενη σεζόν αναμένεται να μη λειτουργεί το 1/3 των εμπορικών καταστημάτων της πόλης. Συγχρόνως η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, έφθασε στο 50%.

Ακόμη και μέσα στην Παλιά Πόλη που η λειτουργία των καταστημάτων είναι εποχιακή, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Αυτό που συμβαίνει στην αγορά της Ρόδου είναι πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα. Είναι η μοναδική φορά στα τελευταία 10 χρόνια που ο αριθμός των επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που υποβάλλουν αιτήσεις για έναρξη επιτηδεύματος.

Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου προβλέπεται ο αριθμός των λουκέτων να αυξηθεί. Τα μικρά έσοδα, οι συνεχείς εκπτώσεις και προσφορές, οι ακάλυπτες επιταγές συνθέτουν ένα αρνητικό πρόσημο για τη λειτουργία της τοπικής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος» δήλωσε ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Ευθύμιος Μπόνης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά του νησιού, ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου τόνισε: «Η αγορά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη ρευστότητας. Το φαινόμενο έχει εξαπλωθεί και στις μεγάλες, ιστορικές επιχειρήσεις».

ΔΕΗ ΡΟΔΟΥ - 100 παροχές ρεύματος κόβονται ημερησίως !!!

Σε δεινή κατάσταση έχουν οδηγηθεί πολλά νοικοκυριά της Ρόδου, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι του νησιού να αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμα και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της Δημοτικής Επιχείρησης Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ).

Καθημερινά η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ρεύματος σε 100 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στη ΔΕΥΑΡ παρατηρείται συνωστισμός από οφειλέτες που σπεύδουν να προβούν σε διακανονισμό προκειμένου να μη μείνουν χωρίς νερό.

Οπως λένε οι περισσότεροι κάτοικοι, αν τον Ιούλιο αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΡ, τότε η κατάσταση τους επόμενους μήνες και κυρίως τους χειμερινούς προμηνύεται ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς δεν θα υπάρχει και ο 13ος μισθός.

Βοήθεια

Αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και καθημερινά επισκέπτονται τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου ζητώντας την οικονομική συνδρομή της για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑΡ ώστε να μη στερηθούν το νερό και το ρεύμα.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Μιχάλης Παναγιώτου, οι οφειλέτες προς την επιχείρηση φτάνουν τις 10.000-12.000 και τα χρέη τους ξεπερνούν συνολικά τα 3.000.000 ευρώ.

«Οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε λογαριασμούς που είναι κάτω από 100 ευρώ. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, κάνουμε διακανονισμό ακόμη και για ποσά που κυμαίνονται από 50-100 ευρώ. Σε περίπτωση διακοπής της υδροδότησης, ο οφειλέτης πληρώνει μόνο το αρχικό κεφάλαιο χωρίς το πρόστιμο της επανασύνδεσης» τόνισε ο κ. Παναγιώτου.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share