22/7/10

Η κραυγή των ροδακινοπαραγωγών - Μια γυναίκα πήρε το μικρόφωνο και άφησε άφωνους τους βουλευτές του νομού Ημαθίας

Πήγαν κάτι να πούν... και τους τα'συρε χύμα και τσουβαλάτα !!! Δείτε το βίντεο...

Είναι γεγονός ότι οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας όπως και της Πέλλας είναι σε τραγική κατάσταση. Όσον αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα πωλούνται σαν τρελά στην Ελληνική και ξένη αγορά, αλλά οι αγρότες στο χέρι πήραν πολύ λιγότερα ακόμα κι από πέρισυ που ήταν η χειρότερη χρονιά ίσως της 20ετίας...


Ύποπτος είναι και ο ρόλος των συνεταιρισμών που έχουν μετατραπεί σε " κλίκες ημετέρων".

Οι τιμές που δίνουν είναι εξωφρενικά χαμηλές. Ας σημειώσουμε ότι οι ίδιοι πουλάνε με το κιλό και πληρώνουν τους αγρότες με το τελάρο, πράγμα που αυτομάτως τους χαρίζει εκατομμύρια!!!

Ακόμη πιο ύποπτο και πρέπει να διερευνηθεί σοβαρά είναι η " ολοκληρωμένη διαχείριση" με την οποία υποχρεώνονται οι αγρότες σε συνεχόμενα ραντίσματα σε πολύ " ελαφρά" φυτοφάρμακα πράγμα που τους αναγκάζει να ραντίζουν ξανά και ξανά για πρόληψη ή για αντιμετώπιση μιας ασθένειας.

Και δεν είναι μόνο το συνεχόμενο δηλητήριο στο χώμα και στην ατμόσφαιρα αλλά το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται από την προώθηση των φυτοφαρμάκων. Ενδεικτικά αγρότες αναφέρουν ότι σε σχέση με 10-15 χρόνια πριν ραντίζουν 5πλάσιες φορές και φυσικά το κόστος γι αυτούς που καταβάλλουν στην βιομηχανία φυτοφαρμάκων είναι κι αυτό υπέρπενταπλασιο.

Μήπως να ελέγχαμε και από ποιες εταιρίες προμηθεύονται τα φάρμακα οι συνεταιρισμοί; Ίσως τις σχέσεις τους και τις συμφωνίες τους; Έτσι για να 'μαστε καλυμμένοι.

Μεγάλη πληγή αποτελεί και το συμπύρηνο (βιομηχανικό) ροδάκινο.

Οι περσινές τιμές ήταν εξευτελιστικές, " ούτε τα έξοδα παραγωγής δεν καλύφθηκαν" έλεγαν χαρακτηριστικά αγρότες από την Ημαθία και την Πέλλα.

Οι βιομηχανίες επεξεργασίας ροδακίνων δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τιμές για φέτος παρόλο που οι παραγωγοί έχουν αρχίσει ήδη την συγκομιδή.

Οι περσινές τιμές κυμάνθηκαν σε 0,04 ευρώ η χυμοποίηση και 0,14 ευρώ τα ροδάκινα για κομποστοποίηση.

Φέτος οι βιομηχανίες όπως φοβούνται οι παραγωγοί στην καλύτερη περίπτωση να δώσουν κάτι παραπάνω, περίπου 1-2 λεπτά του ευρώ, γι' αυτό και έχουν κατέβει στους δρόμους και διεκδικούν τα δίκαια και τα αυτονόητα. Να πιάσει τόπο ο αγώνας που κάνουν εδώ κι ένα χρόνο να φροντίσουν εκατοντάδες δέντρα και να παράγουν με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.



Στην Ελλάδα όμως αν παράγεις πρέπει να εξαφανιστείς. Κι αν εξαφανιστούν κύριοι στην βιομηχανία ροδακίνων από που θα βρίσκετε πρώτη ύλη για να κρατήσετε τις επιχειρήσεις σας;


Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : filologos10


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share