17/8/10

Στην ευρωζώνη των πολλών ταχυτήτων, η κυβέρνηση του μνημονίου φόρεσε στην Ελλάδα την όπισθεν

Το "μαγείρεμα" των στοιχείων παραμένει άνοστο παρά τα "μπαχάρια"!!!

Συνθήκες ασφυξίας διαμορφώνουν στην αγορά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ παρά την κάθετη πτώση του τζίρου και την έκρηξη της επιχειρηματικής αβεβαιότητας που φέρνει σε πρώτο πλάνο τα μετρητά και βγάζει από το κάδρο των συναλλαγών αυτά τα μέσα πληρωμών.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του τραπεζικού "Τειρεσία" που...


...δόθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου σύμφωνα με τα οποία εκδόθηκαν 104.568 επιταγές που έμειναν ακάλυπτες δημιουργώντας μαύρη τρύπα 963,7 εκατ. ευρώ στην αγορά.

Στο ίδιο διάστημα, 76.416 συναλλαγματικές αξίας 126,3 εκατ. ευρώ έμειναν απλήρωτες ανεβάζοντας τα συνολικά φέσια σε 1,090 δισ. ευρώ.

Κι ο τραπεζικός "Τειρεσίας" στο... "μαγείρεμα"

Φαινομενικά λοιπόν η σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν η αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών είχε εκτιναχθεί στα 2,094 δισ. ευρώ, το "μαγείρεμα" των στατιστικών Ιανουαρίου- Ιουλίου οδηγεί στο πλασματικό συμπεράσματα βελτίωσης στην αγορά.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου όμως... άλλα λένε.

'Οπως εξηγούν, πίσω από τα στατιστικά στοιχεία κρύβεται εντέχνως τόσο η βουτιά του τζίρου των επιχειρήσεων όσο και η απροθυμία των επιχειρηματιών να κάνουν συναλλαγές με επιταγές ή συναλλαγματικές, υπό τον φόβο ο εκδότης τους να αποδειχθεί τελικά αφερέγγυος.

Η μαύρη λίστα του Τειρεσία άλλωστε έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ήδη οι εγγραφές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στα τεφτέρια του έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις για περιορισμό του χρόνου τήρησης των δυσμενών στοιχείων στις μαύρες λίστες.

Στην εικόνα αυτή θα πρέπει να προστεθούν και οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών που μιλούν για τουλάχιστον 100.000 λουκέτα στο τέλος του έτους μόνο στην Αθήνα, αλλά και τα στοιχεία έρευνας των εμπόρων που δείχνει ότι περίπου δύο στα δέκα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έχουν κατεβάσει ρολά, με τους καταστηματάρχες της οδού Σταδίου να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς κλειστό είναι πλέον το 25% των καταστημάτων και τα ποσοστά φαίνεται να μην σταματούν εκεί.

Προβλέπεται επιδείνωση αλλά προσπαθούν να το κρύψουν

Τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα περισσότερες ακάλυπτες επιταγές, λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία (ήδη από τον Μάιο οι άνεργοι ξεπέρασαν τις 600.000), αλλά και πιο πολλά δάνεια στο κόκκινο που αποτελούν επίσης κομβικό σημείο των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία με καταλυτικές επιπτώσεις σε τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση ξεπέρασαν ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 21 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, να εκτιναχθούν στα 25 - 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες η κατάσταση είναι πραγματικά εκρηκτική.

Οι πελάτες των τραπεζών μετατρέπονται σε "πελάτες" της Δικαιοσύνης !

Εκρηκτική είναι και η άνοδος των διαταγών πληρωμής που εκδίδονται από τα δικαστήρια όλης της χώρας σε βάρος πολιτών που αδυνατούν πια να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα δυσβάσταχτα επιτόκια των τραπεζών (δείτε εδώ)

Την ανησυχητική άνοδο των διαταγών πληρωμής επισημαίνει στην πρόσφατη έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η Τράπεζα της Ελλάδος, περιέργως όμως αποφεύγει να κάνει αναφορά σε αριθμητικά στοιχεία.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλωτικές οργανώσεις μόνο για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, στο α΄ δίμηνο του έτους το Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε 4.000 διαταγές πληρωμής, έναντι 2.500 το αντίστοιχο διάστημα του 2009, και το Ειρηνοδικείο της Αθήνας 7.000 έναντι 4.500 το πρώτο δίμηνο του 2009.

Διαβάστε επίσης:

Η Αθάνατη Ελληνική Δικαιοσύνη θωρακίζει τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος των πολιτών.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share