28/11/09

Εύκολο θύμα για τους διεθνείς κερδοσκόπους έχουν καταλήξει οι Ελληνικές μετοχές !!!

Εύκολο θύμα για τους διεθνείς κερδοσκόπους έχουν καταλήξει οι Eλληνικές μετοχές και τα ομόλογα, καθώς η κρίση αξιοπιστίας της χώρας μας δεν έχει αντιμετωπιστεί προς το παρόν από τη νέα κυβέρνηση, ενώ τα δημοσιεύματα που εξωτερικεύουν τη μήνιν των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απανωτά, δημιουργώντας τον φόβο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει και «αποδιοπομπαίο τράγο» προς παραδειγματισμό άλλων «απείθαρχων» μελών....




Στην άποψη αυτή συγκλίνουν παράγοντες της αγοράς οι οποίοι από προχθές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό... «ψυχολογικό ντόμινο» στις ελληνικές αγορές.

Κατόπιν του ΣΟΚ στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα (παρά την αργία στις αμερικανικές αγορές), οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν ρεαλιστικοί στόχοι δημοσιονομικής προσαρμογής από την πλευρά της κυβέρνησης και μάλιστα με τρόπο που να πείθει τις αγορές ότι δεν πρόκειται απλώς για ευχολόγιο αλλά για δεσμεύσεις που θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Τονίζουν δε ότι μια σειρά κυβερνητικών κινήσεων, που είτε «θολώνουν το τοπίο» σε ό,τι αφορά την οικονομική ευρωστία των τραπεζών είτε δημιουργούν ανασφάλεια για τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται με άνεση από τις διεθνείς αγορές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω πιέσεις.

Κι ακόμη, σημειώνουν ότι οι παλινωδίες όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στο θέμα του παγώματος των μισθών στον δημόσιο τομέα δεν είναι πλέον ανεκτές, προσθέτοντας ότι εκτός από την Ε.Ε. και οι αγορές περιμένουν απτά δείγματα περιορισμού των εξόδων του Δημοσίου, διαρθρωτικών μεταβολών, ακόμη και ιδιωτικοποιήσεων, κι όχι απλώς μέτρα «έκτακτου χαρακτήρα».

Πληθαίνουν, μάλιστα, οι φωνές που λένε ότι εδώ που φτάσαμε χρειάζεται πλέον η προσωπική παρέμβαση και δέσμευση όχι απλώς του υπουργού Οικονομίας αλλά του ίδιου του πρωθυπουργού, στη νέα δημοσιονομική πορεία που κατ' ανάγκην πρέπει να χαράξει η χώρα.

Υπό τη χειρότερη πίεση που έχει δεχτεί η χώρα από τότε που εισήλθε στη ζώνη του ευρώ, ο πρωθυπουργός καλείται να επανασταθμίσει το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Οι αγορές τιμωρούν την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε δραστική περιστολή δαπανών, την έλλειψη σαφούς πρόθεσης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επιμονή στην αύξηση των υφιστάμενων φόρων.

Τιμωρούν
, δηλαδή, το γεγονός ότι το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής δεν συνυπολόγισε τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα δημοσιονομικού εκτροχιασμού και διεύρυνσης της ύφεσης για την ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και εν συνεχεία στις μετοχές ξεκίνησαν με τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού και εντάθηκαν μετά την κατάθεσή του.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες ως προς το πάγωμα των αυξήσεων στους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, οι ατυχείς επικοινωνιακοί χειρισμοί και η φρασεολογία Προβόπουλου απλώς ενέτειναν τις πιέσεις.

Η εικόνα «ανοχύρωτης χώρας» προκαλεί ήδη ισχυρές ανεπίσημες αντιδράσεις παραγόντων της εγχώριας αγοράς, που ζητούν από τους θεσμικούς φορείς όπως τον ΣΕΒ και την Ένωση Τραπεζών να τοποθετηθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το αν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής εξάρτησης των Ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί ως τώρα αμήχανα τις εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες ημέρες το σορτάρισμα της Ελλάδας γίνεται κερδοσκοπική μόδα, που την ακολουθούν όλο και περισσότερα hedge funds.

Το θερμό χρήμα δανείζεται ομόλογα από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές τράπεζες ανοίγοντας θέσεις short, ενώ ταυτόχρονα άλλα hedge funds σορτάρουν βίαια το Χ.Α. δανειζόμενα, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, μετοχές από ξένους θεματοφύλακες μέσω omnibus account.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνά τις κινήσεις συγκεκριμένων κωδικών.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης στις τιμές των ομολόγων στενεύουν και πως κάπου εδώ θα αρχίσουν να κλείνουν short θέσεις, καθώς αυτή τη στιγμή τα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα διαπραγματεύονται με spread υψηλότερο του μέσου spread των αντίστοιχης διάρκειας ομολόγων των χωρών της Αν. Ευρώπης!

Οι ίδιοι δεν είναι αντίστοιχα αισιόδοξοι και για το Χ.Α., σημειώνοντας ότι το ύψος των short θέσεων και η αδυναμία αντίδρασης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κρατήσει ούτε την περιοχή των 2.200 μονάδων.

Με εκθέσεις τους οι Merrill Lynch, Nomura και Citigroup διατύπωσαν την κοινή εκτίμηση ότι στο Χ.Α. διαμορφώνονται θελκτικά επίπεδα αποτιμήσεων, ενώ εγχώριοι διαχειριστές που επανατοποθετούνται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. εκτιμούν ότι η αγορά είναι ως και 30% υποτιμημένη σε σχέση με τη δίκαιη αποτίμηση που προκύπτει από τα μοντέλα τους για τον S&P.

Το ενδιαφέρον σήμερα θα επικεντρωθεί στις στηρίξεις του απλού 200άρη, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο 20άρης έκλεισαν τη συνεδρίαση οριακά χαμηλότερα από τα παραπάνω επίπεδα (2.232 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και 1.157,7 μονάδες για τον 20άρη).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share