27/11/09

Η Κύπρος απειλεί πλέον με ΒΕΤΟ την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στεφ. Στεφάνου, το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι η Κύπρος ζητεί από την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, διαφορετικά έστω και μόνη θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά της.





Στην Τουρκία, η εφημερίδα «Χουριέτ» μιλά για επιστολή-σοκ.


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν πως η κίνηση του Προέδρου Χριστόφια έγινε σε μια στιγμή που η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συνομιλίες στην Άγκυρα και σε αυτές αναμένεται να τεθεί το θέμα της συμμόρφωσης στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επιστολή Χριστόφια, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της.

Είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον όταν αρθούν οι περιορισμοί εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, εννοώντας το λεγόμενο εμπάργκο. Η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει ταυτόχρονα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.


Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία, κυρίως το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της σε κυπριακά σκάφη, και την καλεί να συμμορφωθεί με έργα και όχι με λόγια.

Και τονίζει, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Εάν δεν υπάρξει κοινή θέση των 27, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πράξει αναλόγως υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της». Καθιστά επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε η Κύπρος θα αναγκαστεί να μην της επιτρέψει να περάσει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τις χώρες-μέλη, αλλά σημείωσε ότι «υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις της Λευκωσίας». Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι καμία από τις υπόλοιπες χώρες δεν επιθυμεί να διαταράξει αυτή την περίοδο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η Λευκωσία γνωρίζει την κατάσταση αυτή από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Μ. Κυπριανού και προβαίνει σε συνεχή διαβήματα.

Το θέμα για τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου υπήρξε συναίνεση. Αντίθετα, διαφωνίες υπήρξαν ως προς τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στις απευθείας συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ. Τα μικρότερα κόμματα, δηλαδή ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, ζήτησαν από τον κ. Χριστόφια να αποσύρει την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που ο Πρόεδρος απέκλεισε.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται δύο εκθέσεις για την Κύπρο, μία για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και μία για την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, που αφορά την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, οπότε και θα συμπληρωθούν οι διαβουλεύσεις.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share