30/12/09

"Χώνουν" το χρήμα σε θυρίδες και...πλακάκια !

4 δισεκατομμύρια ευρώ έκαναν "φτερά" μέσα σε ένα δίμηνο!!

Τρομοκρατία στους έχοντες και κατέχοντες έφεραν οι πρώτες κυβερνητικές φήμες για έξτρα φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων !!!

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τραπεζικές θυρίδες προκειμένου να εξαφανιστούν απο το "φώς" και την τσιμπίδα της εφορίας...




Οι τράπεζες τα "έβαλαν" με την κυβέρνηση που τους διώχνει τους πελάτες... κι έτσι ο υπουργός Οικονομικών, έτρεξε να διαψεύσει -στο περίπου- το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των τόκων στις καταθέσεις.

Στη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων όμως ;;;;

Έτσι έστω και η ενδεχόμενη δήλωσή τους στην Εφορία έχει σημάνει συναγερμό, κυρίως στους μεγαλοκαταθέτες, που στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Βέβαια οι καταθέτες μικρότερου... βεληνεκούς φαίνεται να προτιμούν τη λύση των θυρίδων για αρχή κι αυτό γιατί.. οι πιό "ψαγμένοι" βάζουν σε εφαρμογή τη λύση πλακάκια, στρώματα και σωληνώσεις των σπιτιών που αποδεδειγμένα συμφέρει κιόλας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο δίμηνο φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί η ζήτηση για τραπεζικές θυρίδες.

Σε περίπτωση κλοπής
βέβαια - ακριβώς επειδή ούτε η ίδια η τράπεζα γνωρίζει το περιεχόμενο- στις θυρίδες δεν προβλέπεται αποζημίωση , οπότε δεν έχει απολύτως καμια διαφορά η θυρίδα απο τα πλακάκια.

Παράλληλα, καθώς η θυρίδα αλλά και τα πλακάκια λειτουργούν ως «σεντούκι» σχετικής ασφαλείας, το περιεχόμενό της δεν αποδίδει τόκους, σε αντίθεση με τις καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού που επίσης διασφαλίζουν αποφυγή της όποιας ενδεχόμενης έξτρα φορολόγησης.

Η έκρηξη της ζήτησης για θυρίδες που καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο αφορά κυρίως μικρές σχετικά θυρίδες που προορίζονται για φύλαξη μετρητών. Τα μετρητά φυλάσσονται σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, οπότε ακόμα και η φύλαξη εκατομμυρίων δεν απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλο χώρο.

Μειονεκτήματα θυρίδων σε σχέση με πλακάκια

Οι θυρίδες ενοικιάζονται με τον χρόνο, το ετήσιο ενοίκιο κυμαίνεται από 30 έως 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους, και στην πλειονότητά τους βρίσκονται στα κεντρικά υποκαταστήματα των τραπεζών, ενώ το καχώνιασμα στα πλακάκια του σπιτιού είναι τσάμπα.

Η διαδικασία για την ενοικίαση θυρίδας


Για την ενοικίαση θυρίδας η διαδικασία είναι ανάλογη με αυτή που ακολουθείται για το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού (ταυτότητα, ΑΦΜ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας κ.λπ.), ενώ αν ο ενδιαφερόμενος είναι ήδη πελάτης της τράπεζας απαιτείται μόνο η ταυτότητά του. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να αντλούνται από αυτόν τα «ενοίκια».

Όσον αφορά την ασφάλεια του περιεχομένου, στις περισσότερες τράπεζες δεν παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη, παρά μόνον κατόπιν ειδικής συμφωνίας.

Οπότε.. εκτός των μεγαλοκαταθετών που θα την κάνουν "με ελαφρά" για το εξωτερικό, οι μικροκαταθέτες φαίνεται πως θα προτιμήσουν τελικά τη λύση πλακάκια.

Με αποτέλεσμα τράπεζες και κυβέρνηση να κοιτάζουν για μια ακόμη φορά... Τ'ΑΣΤΕΡΙΑ !




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share