21/3/10

Ο φόρος πολυτελείας ... σβήνει την Γιαννιώτικη ασημουργία !

Σοβαρό πλήγμα στην Γιαννιώτικη ασημουργία που ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών απομιμήσεων και αμφιβόλου ποιότητας και αξίας κοσμημάτων και σκευών, θα επιφέρει η επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας 10% που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται από χθες στην ολομέλεια της βουλής.

Μαζί με τον ΦΠΑ που αυξήθηκε κατά 2% και έφθασε στο 21% οι τιμές εκτινάσσονται και οι ασημουργοί δε θα μπορούν να επιβιώσουν με την τέχνη τους....



Μάλιστα το Σωματείο Ασημουργών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» κάνει λόγο για αφανισμό του κλάδου σε ψήφισμα διαμαρτυρίας που απέστειλε στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και κάθε αρμόδιο, τους βουλευτές του νομού και φορείς, ζητώντας να εξαιρεθούν τα είδη της ασημουργίας από τον...φόρο πολυτελείας.

Ήταν ήδη δύσκολη η κατάσταση...


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελευθέριος Πέτρου η τυχόν εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δώσει την χαριστική βολή στην τέχνη που υπηρετούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες, αφού τα κοσμήματα και τα επάργυρα σκεύη, σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή στο ασήμι θα ανεβάσουν τις τιμές και οι καταναλωτές δεν θα τα προτιμούν.

Με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που γίνεται με εισαγόμενα, από χώρες της Ε.Ε χωρίς δασμούς, είδη ( φο μπιζού και άλλα) και χωρίς κατοχύρωση των προϊόντων ως Ελληνικών με ειδικό σήμα, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Στα Γιάννινα λειτουργούν σήμερα περίπου 240 εργαστήρια εκ των οποίων 46 από αυτά εγκατεστημένα στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας (ΚΕΠΑΒΙ) και στο Σωματείο μετέχουν οι περισσότεροι από τους ασημουργούς.

Η πόλη των ασημουργών


Η πόλη των ασημουργών, όπως ενημερώνουν οι πινακίδες στις εισόδους της, μάλλον δεν θα μπορεί να διατηρεί στο μέλλον αυτόν τον τίτλο αν δεν στηριχθεί ο κλάδος.

Τα χειροποίητα κοσμήματα, έργα τέχνης, που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά και τα επάργυρα ασημικά κοστίζουν και μάλιστα με το ασήμι να κυμαίνεται από 450-500 ευρώ το κιλό συν τους φόρους και τώρα και τον φόρο πολυτελείας, ανεβάζουν την τιμή πώλησης. Αν και με την ολοκλήρωση της Εγνατίας τα καταστήματα στην πόλη και αυτά στο ΚΕΠΑΒΙ δούλεψαν κατά περιόδους με τους πολλούς επισκέπτες, δεν λύνεται το πρόβλημα διάθεσης των ασημικών. Η σήμανση ως Ελληνικό προϊόν, τονίζει ο κ. Πέτρου, είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η τέχνη της ασημουργίας και να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει και πόσο το πληρώνει, αφού η διεθνής σφραγίδα για το ασήμι, το «925» δεν ξεχωρίζει το εισαγόμενο από το εγχώριο.

Δεν επεξεργαζόμαστε διαμάντια...

Προχθές το βράδι σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του Σωματείου κατέληξαν στο ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας:

«Η επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας 10% πέραν του 2% της αύξησης του ΦΠΑ ενός φόρου εφιάλτη που στο παρελθόν στέρησε την ανάπτυξη του κλάδου, επανέρχεται σήμερα σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνει όλα μας τα είδη και επιφέρει το θάνατο της Γιαννιώτικης τέχνης. Ήδη ο κλάδος με την κατάργηση των δασμών, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές, τη βαθειά οικονομική κρίση, βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε ύφεση και είναι βέβαιο ότι σβήνει κάθε ελπίδα για την εγχώρια παραγωγή.

Πανηγυρίζουν στην Τουρκία και με γιγαντοαφίσες ενημερώνοντας τον τουρισμό τους για το ότι εκεί δεν υπάρχει φόρος πολυτελείας όπως στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε τι το πολυτελές παράγουμε ως κλάδος όταν το 90% των ειδών μας είναι τουριστικά από 5 έως 100 ευρώ.

Εκτός αν οι νομοθετούντες θεωρούν ότι επεξεργαζόμαστε διαμάντια ή μας παροτρύνουν να ανεβάσουμε την παραγωγή Rolex!!! που εξαίρεσαν από τον ειδικό φόρο για να προστατέψουν τα εργοστάσια παραγωγής της πόλης μας και της χώρας μας!!!

Ζητάμε τη συμπαράστασή σας να εξαιρεθούν τα είδη του κλάδου μας για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να συμβάλουμε στην οικονομία της περιοχής μας και της χώρας στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται»
.

Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : Epirus-ellas



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share