12/4/10

Ορίστε γιατί κόπτονται για την "σωτηρία" της Ελλάδας !

Σε €40 δις ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους γερμανικές τράπεζες

"Η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον να δοθεί άμεσα λύση στο ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο"
, παρατηρεί το Spiegel Online.

Οι Γερμανικές τράπεζες έχουν στη κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας €40 δισ., τα οποία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας χάνουν φυσικά την αξία τους...



Για το λόγο αυτό το Spiegel Online τονίζει οτι προτεραιότητα της Γερμανίας δεν θα έπρεπε να είναι μια άκαμπτη στάση έναντι της Ελλάδας, αλλά η συμβολή της υπέρ μιας αυστηρότερης ρύθμισης των διεθνών αγορών.

Έπειτα, καταλήγει ο συντάκτης του Spiegel Online "Αν δοθούν γερμανικά δάνεια στην Ελλάδα τα χρήματα δεν πάνε χαμένα. Σήμερα τα γερμανικά ομόλογα δίνουν επιτόκιο 3%, τα ελληνικά 7,5%. Η Γερμανία θα ζητούσε λοιπόν από το ελληνικό δημόσιο ένα επιτόκιο για παράδειγμα 5%. Θα είναι λοιπόν μια καλή επένδυση από κάθε άποψη, μιας και η Γερμανία δανείζεται με 3% και θα δάνειζε την Ελλάδα με 5%. Που σημαίνει κέρδος 2%."

Η εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται στα spread και επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης.

"Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει πόσο αναγκαία είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία αξιολόγησης. Σχεδόν αβίαστα οι γνωστοί οίκοι υποτιμούν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, η οποία μετά καλείται να καταβάλλει όλο και υψηλότερα επιτόκια.

Οι οίκοι αφαιρούν στην περίπτωση της Ελλάδας κάθε δυνατότητα διεξόδου από την κρίση. Τα υψηλά επιτόκια είναι καταστροφικά για μια οικονομία. Πόσο μάλλον για μια οικονομία σε κρίση. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας αξιολόγησης που θα υπόκειται στην ΕΚΤ. Η δυνατότητα υπάρχει. Πού είναι όμως η πολιτική βούληση;" διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share