16/5/10

Καταδίκη μουσουλμάνου από τη Θράκη για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας!

Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση γιατί συνελήφθη με φωτογραφίες σημαντικών στρατοπέδων στον Έβρο και τη Σαμοθράκη.

Τη δίκη του παρακολούθησαν πράκτορες της ΚΥΠ και της ΜΙΤ, στρατιωτικοί, προσωπικοί του φίλοι και η σύζυγός του.

Ισχυρίστηκε ότι 6-7 φορές τον επισκέφθηκαν Τούρκοι αξιωματούχοι στο φωτογραφείο του στη Μάκρη για να δουν το υλικό του ενώ η επικοινωνία γινόταν και μέσω τουρκικού κινητού που του είχαν προμηθεύσει....


Ο λόγος βέβαια για τον νεαρό μουσουλμάνο Μεχμέτ Μποσταντζή από το Σιδηροχώρι του βόρειου Έβρου, που συνελήφθη για κατασκοπεία πέρυσι στη Σαμοθράκη, όταν τον αντιλήφθηκε ο σκοπός ενός στρατοπέδου, την ώρα που φωτογράφιζε, και έδωσε την περιγραφή του.

Ο νεαρός μουσουλμάνος κάθισε στις 4/5/2010 στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κομοτηνής, όπου εκδικάστηκε η ενδιαφέρουσα αυτή υπόθεση με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που συνειδητοποιώντας το μέγεθος της πράξης του, αλλά και το ότι ήταν ενώπιον της δικαιοσύνης περιέγραψε τα γεγονότα, αντιμετωπίζοντας δύο βαριές κατηγορίες, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και της προδοτικής κατασκοπείας υπέρ της Τουρκίας, δουλειά που έκανε συστηματικά, όπως είπε από την περίοδο 20-11-2008 έως και 26-07-2009 που συνελήφθη.

Η ανοικτή εκδίκαση της υπόθεσης έδωσε την αφορμή να ακουστούν πολλά και κυρίως πως προσέγγισαν τον άνθρωπο αυτό, που γεννήθηκε στη Θράκη, τελείωσε γυμνάσιο και λύκειο στην Προύσα, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στην Άγκυρα κι επέστρεψε να βιοποριστεί ως φωτογράφος στην Ελλάδα, αφού εγκαταστάθηκε στη Μάκρη, όπου και παντρεύτηκε.

Μοναδικός μάρτυρας ήταν ένας επιστήθιος φίλος του, ο Μουτζαήτ Εφραίμ, που τον περιέγραψε σαν «κλειστό τύπο», «πολύ ήσυχο παιδί», που του άρεσε η φύση, τα ηλιοβασιλέματα και τα πουλιά και κάποια στιγμή θέλησε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα.

Το πώς βρέθηκε να υπηρετεί με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ήταν ένα σημείο-κλειδί: ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τον οδήγησαν στο τελωνείο των Υψάλων σ’ ένα γραφείο για να τον ανακρίνουν, με το πρόσχημα ότι είχε πρόβλημα το ελληνικό διαβατήριό του, και εκεί του ζήτησαν να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα που θα του υποδείκνυαν και άλλα σημεία του δικού τους ενδιαφέροντος.

Με απείλησαν με πιστόλι, δέχθηκα να το κάνω όταν μου είπαν ότι κινδυνεύουν δικά μου πρόσωπα, ότι μπορεί να βρεθώ σκοτωμένος σε κάποιο χαντάκι…

«Ήθελα να ζήσω ήρεμα, ήμουν μοναχοπαίδι, δεν είχα κάποιον να του πω το παραμικρό, ήθελα το σπιτάκι μου κι όχι αυτά που έκαναν και όλα ήρθαν ανάποδα» θα πει, ενώ βουρκώνει.

«Ήξεραν όλη τη ζωή μου, τι έχω και τι δεν έχω. Ότι ήμουν σε μια φοιτητική παράταξη του κομμουνιστικού κόμματος, σαν νεολαίος φοιτητής. Δεν ήθελα να μπλέξω σε τέτοια πράγματα, αλλά δεν μπορούσα να αρνηθώ», είπε στην απολογία του.

«Ήξερα ότι θα με εύρισκαν όπου κι αν πήγαινα. Δέχθηκα, μου έδωσαν μια κάρτα τουρκικού τηλεφώνου για να γίνονται οι επικοινωνίες μας, ενώ με επισκέπτονταν και στο μαγαζί μου.

Μου ζήτησαν να τραβήξω τα γύρω από την Αλεξανδρούπολη στρατόπεδα, όπου υπήρχαν κεραίες, να φαίνεται από τον χάρτη του google air η γωνία λήψης των φωτογραφιών για λόγους στρατηγικής, να φαίνεται τι έχουν μέσα και να περιγράφεται η θέση τους.


Άρχισα να φωτογραφίζω αποθήκες πυρομαχικών του ελληνικού στρατού, στρατόπεδα, στον Δορίσκο έβγαλα το εκεί στρατόπεδο, το στρατόπεδο Κανδυλάπτη στην Αλεξανδρούπολη, το στρατόπεδο Καραμαλλίδη στην Παλαγία, άλλο στρατόπεδο στη Σαμοθράκη, φωτογραφίες από οχήματα και πινακίδες από παρελάσεις, την στρατιωτική ηγεσία, τον εξοπλισμό των φαντάρων, μαζεύοντας ένα υλικό το οποίο ποτέ δεν έδωσα», θα πει διασκευάζοντας την απολογία του από την προανάκριση, που έλεγε ότι παρέδωσε 8 φορές φωτογραφίες και είχε αμειφθεί με 4.000 ευρώ.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και φωτογραφίες από την Αυλώνα, που ήταν υλικό που έφερε κάποιος στρατιώτης για να το τυπώσει στο φωτογραφείο του κι εν αγνοία του κράτησε τα αντίγραφα, όπως και αποκόμματα εφημερίδων με την υπόθεση της καταργημένης Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Ξάνθης και αναφορές στο αρμενικό ζήτημα, καθώς και άλλα αποκόμματα που αφορούσαν τη μειονότητα και κατά την κρίση του θα είχαν αξία για τους εντολείς του.

Η πρόταση της εισαγγελέως Παναγιώτας Ζαφειροπούλου ήταν ενοχή κατά το κατηγορητήριο και το δικαστήριο δέχθηκε την πράξη της κατασκοπείας επιβάλλοντας φυλάκιση 4 ετών.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στη φυλακή Κομοτηνής όπου και εκρατείτο από την σύλληψή του…

Πηγή: «Χρόνος Κομοτηνής»

Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από :Proxeneio-Stop


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...Bookmark and Share