26/7/10

Νέα εξόρμηση απο τα Τουρκικά ερευνητικά - Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε τις θέσεις του και εγγράφως

Σε πελάγη ευτυχίας αλωνίζουν οι Τούρκοι!

Σε απόσταση 45 μίλια νότια από το Καστελλόριζο εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας επέστρεψε χθές το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς».


Είναι μία περιοχή στην οποία επανέρχεται και η οποία προφανώς κρύβει πετρελαϊκό ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, το «Τσεσμέ» επέστρεψε στον Ελλήσποντο....


Και τα δύο σκάφη φυλάσσονται ουσιαστικά από περιπολικά του Ελληνικού Λιμενικού μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου με τις οποίες φαίνεται να συμφωνεί απολύτως και ο υπουργός άμυνας Ε.Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις τα Τουρκικά ερευνητικά πλέουν σε πελάγη ευτυχίας αφού ουσιαστικά η Ελλάδα δια των επισήμων εκπροσώπων της παραχώρησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους Τούρκους
(διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως οι Τουρκικές θέσεις που διατυπώνονται τόσο σε απάντηση των Ελληνικών όσο και των Κυπριακών διαβημάτων, αλλά και σε ότι αφορά την ενημέρωση των ξένων πρέσβεων για τις έρευνες που κάνουν στην Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα

Στις επαφές τους με ξένους αξιωματούχους οι Τούρκοι διπλωμάτες υπό την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεων που διατυπώνονται δεν αναγνωρίζεται καμία Ελληνική ή Κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα διατυπώνονται αυθαίρετες θέσεις συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αυτών των θαλάσσιων περιοχών.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και προειδοποιεί ότι το ίδιο θα συμβεί και προς την Ελλάδα αν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις.

Η Τουρκία, αναφέρει σε ένα από τα talking points πως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου»!

Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, να συνεχίσει να εγείρει αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν όποιων μονομερών ενεργειών».

Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.

‘Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ελλάδος και Κύπρου, «προκαλούν και σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού»! Είναι ακριβώς οι περιοχές που δέσμευσε το Πϊρι Ρέϊς»!

Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16′18″Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το Τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.

Στο ίδιο έγγραφο:

-Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
-Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.

Αυτές είναι οι Τουρκικές θέσεις που βρίσκονται πίσω από την έξοδο «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και με «τσαμπουκά» απαιτούν με την διατύπωση θεωριών όπως «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου» να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ ο Πάγκαλος βoύλιαξε επισήμως την Ελληνική υφαλοκρηπίδα συμφώνησε κι ο Βενιζέλος !!

Ετοιμάζονται να δώσουν άδειες εξόρυξης πετρελαίου μέσα στο 2010


Στα σχολικά βιβλία της Γ' Γυμνασίου τα Ίμια έπαψαν κιόλας να είναι Ελληνικά!!!


Ντροπή και Αίσχος στο Υπουργείο Άμυνας και στη στρατιωτική ηγεσία του Πεντάγωνου που απέκρυψαν την αλήθεια απο τους 'Ελληνες !


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share