1/9/10

Ένα κεφάλαιο ολοκληρώθηκε - Επ'αόριστο αναστολή λειτουργίας

Πρίν σχεδόν ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια προσπάθεια επάνω στην κεντρική ιδέα της δημιουργίας ενός άλλου "Τειρεσία" αντί του τραπεζικού , μέσα απο τον οποίο θα μπορούσε να προαχθεί η δημοσιογραφία των πολιτών.

Μια διαφορετική, δημόσια βάση πληροφοριών στην οποία οι ενεργοί πολίτες θα μπορούν να καταγράφουν ημερολογιακά σε αυτήν τα κακώς κείμενα και κατά συνέπεια να "τιμωρούν" ασκώντας βάσιμη και τεκμηριωμένη κριτική μέσα απο ένα δικό τους μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Η αξία της αποκαλυπτικής ενημέρωσης και της "αποκωδικοποίησης" της είδησης απο το γνωστό τρόπο που τη παρουσιάζουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ έχει σαφέστατα κοινωνικό ρόλο και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σε μια πιο ουσιαστική δημοκρατία....


Γνωρίζοντας εξ'αρχής πως για τα Ελληνικά δεδομένα η έννοια "δημοσιογραφία των πολιτών" είναι άγνωστη για τους περισσότερους , δημιουργήσαμε το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες να συλλέγονται σε ένα κεντρικό δίκτυο διανομής πριν δημοσιευθούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Στη δημοσιογραφία των πολιτών τον πρώτο λόγο έχουν οι καλά και σφαιρικά πληροφορημένοι πολίτες που μέσα απο την αξιοποίηση των πληροφοριών (στοιχείων) που συλλέγουν μπορούν να ασκούν αυστηρή κριτική ενώ παράλληλα να παρέχουν μια διαφορετική πηγή ενημέρωσης για την κοινωνία πέρα απο τη παραδοσιακή των επαγγελματιών του είδους.

Η δύναμη των ΜΜΕ στηρίζεται στο μέγεθος της μάζας που απευθύνονται και εν δυνάμει μπορούν να επηρεάσουν. Κανείς ποτέ δεν έδωσε σημασία για το τί ειπώθηκε σε μια μικρή επαρχιακή εφημερίδα , ραδιόφωνο ή ένα μικρό τοπικό τηλεοπτικό κανάλι. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο διαδίκτυο και ασφαλώς η μπλοκόσφαιρα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Δυστυχώς στις μέρες μας η διάσταση που μπορεί να πάρει ένα θέμα κρίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό απο την επισκεψιμότητα που έχει ο χώρος που το δημοσίευσε. Μια σημαντική αποκάλυψη μπορεί να χαθεί για πάντα αν δημοσιευθεί για παράδειγμα σε ένα "μικρό" blog ενώ μια χαζομάρα μπορεί να γίνει ξαφνικά "πρώτο θέμα" επειδή το έγραψε μια εφημερίδα που θεωρείται έγκυρη απλά επειδή πουλάει.(ακόμα κι αν πουλάει CD)

Πόσες φορές άλλωστε γνωστές εφημερίδες επικρατείας έχουν "κλέψει" θέματα τα οποία προβάλλουν μάλιστα ώς πρωτοσέλιδα ενώ στην πραγματικότητα έχουν πρωτοδημοσιευθεί στη μπλοκόσφαιρα. Οι επαγγελματίες όμως δεν αναφέρουν ποτέ τα blogs. Όταν όμως το θέμα φθάσει στην τηλεόραση αναφέρεται ώς πηγή μόνο η εφημερίδα.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που οι μεγαλύτερες σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδες και μπλόγκς είναι επαγγελματικές και διαθέτουν μισθωμένους συντάκτες και υπαλλήλους που φροντίζουν να αυξήσουν ακόμη και πλασματικά την ένδειξη της επισκεψιμότητα τους.

Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ φροντίσαμε ο μετρητής επισκεψιμότητας να μην είναι εμφανής έτσι ώστε η επισκεψιμότητα μας να προκύπτει απο άλλους παράγοντες οι οποίοι σίγουρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν απο κανέναν. (όσοι γνωρίζουν έστω και ελάχιστα καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοούμε)

Συντελεστές

Η προσπάθεια μας στηρίχθηκε αποκλειστικά σε συνεργάτες που όλοι τους ανεξαιρέτως εργάστηκαν αφιλοκερδώς ατελείωτες ώρες χωρίς απολύτως κανένα προσωπικό όφελος
αφού δεν υπήρξε ποτέ για αυτούς ούτε καν ονομαστική αναγνωρισιμότητα για τις προσπάθειες τους.

Αυτό ακριβώς ήταν και το πρώτο κεφάλαιο , ένα προσωπικό στοίχημα μια ομάδας πολιτών για να αποδείξουμε σε όλους ότι τελικά ακόμη κι αυτοί που δεν είναι του επαγγέλματος , μπορούν να κερδίσουν την περίφημη δύναμη της Μαζικής Ενημέρωσης αρκεί να δουλέψουν συλλογικά και με μεράκι.

Με σεβασμό στον απαιτητικό αναγνώστη κερδίσαμε μια αναγνωρισιμότητα που ενόχλησε πολλούς επαγγελματίες του είδους που είδαν ξαφνικά ένα "περίεργο" blog στα "χωράφια της επισκεψιμότητας τους".

Αποτίμηση

Μετά απο μια τεράστια προσπάθεια 345 συνεχόμενων ημερών με ατελείωτες ώρες δουλειάς στο παρασκήνιο μέρα και νύχτα έφθασε πλέον η στιγμή να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο κάνοντας τη δική μας αποτίμηση έργου και αφήνοντας την επιλογή σε κάθε ενεργό πολίτη για εάν τελικά αξίζει να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε πολύ καλά πως λειτουργεί οι Ελληνική κοινωνία (δεν είμαστε αστροναύτες) όπως και το γεγονός οτι η χρήση του διαδικτύου στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη σε "βρεφικό στάδιο" αφού η μάζα των πολιτών το χρησιμοποιεί ώς επι το πλείστων αποκλειστικά ώς μέσο ψυχαγωγίας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την Ελληνική μπλοκόσφαιρα οπου πολλά blogs καταγγέλλουν καταστάσεις και γεγονότα με σχολιάκια που θυμίζουν περισσότερο facebook παρά σοβαρές καταγγελίες , και σίγουρα δεν προϋποθέτει να είναι κανείς δημοσιογράφος για να πλαισιώσει σωστά και τεκμηριωμένα ένα άρθρο.

Η εκάστοτε εξουσία σίγουρα δεν ενοχλείται απο blogs με gossip καλαμπουράκια και καταγγελίες-σχολιάκια ούτε βέβαια απο "αποψιολόγους" bloggers που γράφουν μονίμως ατελείωτες ιδέες επι ιδεών οι οποίες κάπου στο τέλος κουράζουν κιόλας. Έτσι κι αλλιώς ο μέσος πολίτης πόσα blogs θα προλάβει να διαβάσει καθημερινά για να ενημερωθεί.
Οι περισσότεροι "ξέχασαν" και να διαβάζουν και προτιμούν την ετοιματζίδικη ενημέρωση της τηλεόρασης.

Εκείνο που πραγματικά ενοχλεί το σύστημα είναι όταν δημοσιεύονται αποκαλύψεις σε τεκμηριωμένα άρθρα που εκθέτουν ονομαστικά γεγονότα και καταστάσεις. Τρομάζουν στην ιδέα μια συλλογικής εργασίας σε έναν ιστότοπο χωρίς κομματικά κίνητρα. Αυτο είναι "επικίνδυνο" δεν μπορούν να το ελέγξουν και μπορεί να εκθέσει τα σχέδιο και τις συμφωνίες τους. Η επισκεψιμότητα ενός τέτοιου ιστότοπου είναι ο χειρότερός τους εφιάλτης.
Όταν η μάζα αφυπνίζεται τότε το σύστημα τρομάζει.

Για τους λόγους αυτούς

Μετά απο συλλογική συζήτηση με όλους τους συνεργάτες μας καταλήξαμε στο από κοινού συμπέρασμα οτι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η προσπάθεια απο τη στιγμή που το δίκτυο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ δεν διευρυνθεί σύμφωνα με την κεντρική ιδέα της δημιουργίας του.

Δεν επιδιώξαμε ποτέ "βραβεία" απο κανέναν γι'αυτό κρατήσαμε την "κουκούλα" της ανωνυμίας που επιλέξαμε απο την αρχή ώς λογότυπο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Αποδείξαμε περίτρανα πως η αρχική ιδέα μας ήταν τελικά εφικτή και υλοποιήσιμη.

Αποκτήσαμε μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες σε επισκεψιμότητα Ελληνικές ιστοσελίδες

Ξεπεράσαμε πολλούς επαγγελματίες της ενημέρωσης και πολλούς επώνυμους δημοσιογράφους με φανταχτερά ονόματα.

Ήρθε όμως η στιγμή για σημαντικές αποφάσεις , το δίκτυο λειτουργεί και πρέπει να επεκταθεί ή να κλείσει. Αυτές οι αποφάσεις δεν έχει νόημα να είναι δικές μας , αφορούν επιλογές όσων πιστεύουν στην πραγματική "δημοσιογραφία των πολιτών" με την σοβαρότητα που μέχρι στιγμής σας παρουσιάσαμε. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο απλά και μόνο για να συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε κομματικά συμφέροντα και χορηγούς. Θα μπορούσαμε πολυ εύκολα να "μεγαλουργήσουμε" με τέτοια κίνητρα , προτιμούμε όμως την αναστολή λειτουργίας απο μια τέτοια κατάντια.

Δυστυχώς όλοι όσοι ενδιαφέρονται ψάχνουν για κάποιο έμμεσο συμφέρον και χωρίς αυτό δύσκολα κάποιος ασχολείται με τα κοινά για να αφυπνίσει το λαουτζίκο αφιλοκερδώς.

Δεν ψάχνουμε αρθρογράφους, πιστεύουμε οτι υπάρχουν ενεργοί πολίτες και προσπαθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις τους. Να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα περισυλλογής πληροφοριών, έτσι θα μπορούμε να συνεργαστούμε με τεκμηριωμένα θέματα και αποκαλύψεις τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο επικρατείας.

Δεν έχει λοιπόν νόημα να συνεχίζουμε κάτι το οποίο οι περισσότεροι έχουν μάθει απλά να το απολαμβάνουν έτοιμο απο τον καναπέ τους. Σε κάποιους άρεσε η προσπάθεια μας μόνο και μόνο επειδή διάβαζαν αποκαλύψεις και καταγγελίες για πολιτικούς . Πολλοί λίγοι συνειδητοποίησαν πως αυτές οι καταγγελίες απευθυνόταν κατ'ουσίαν σε όλους εσάς που τους φθάσατε τόσο ψηλά και τώρα υπομονετικά τους "καμαρώνετε".

Ξέρουμε πολύ καλά πως ο κόσμος στο σύνολο του αρέσκεται να διαβάζει "γλυκόλογα".
Η κοροιδία πάντοτε πουλούσε περισσότερο απο την αλήθεια. Όμως ποτέ δεν "χαιδέψαμε τ'αυτιά" κανένος και οι σταθεροί αναγνώστες μας το ξέρουν πολύ καλά αυτό.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε πως πλέον αυτός ο κύκλος ολοκληρώθηκε, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει τίτλους τέλους.

Η διεύθυνση επικοινωνίας μαζί μας θα συνεχίσει να λειτουργεί και o χρόνος σίγουρα θα δείξει πολλά...

Ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες και τους συνεργαζόμενους ιστότοπους που μας τιμήσατε στηρίζοντας την προσπάθεια μας, η απόφαση όμως για το εάν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε βρίσκεται πλέον στα δικά σας χέρια... Οι περισσότεροι άλλωστε γνωρίζετε ότι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ δεν είναι προσωπικό ιστολόγιο.

Αντίο δε λέμε γιατί πιστεύουμε πως τα πάντα στο διαδίκτυο απέχουν μόνο μερικά κλικ μακριά...

Καλή δύναμη σε όλους στο βαρυ χειμώνα που έρχεται...

____________ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ____________
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ... Bookmark and Share