26/9/09

Η "καυτή Λάουρα" και η λογοκρισία της χούντας


Οι μπλόγκερς καταφεύγουν σε έξυπνα τεχνάσματα με μεγάλη δόση χιούμορ και ειρωνείας για να αποφύγουν τις διώξεις του εισαγγελέα σχετικά με την απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων.
Για παράδειγμα, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» δημοσιεύει σήμερα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η «καυτή Λάουρα» (στη φώτο), στην περιοχή του Λεκανοπεδίου:

Η «καυτή Λάουρα» -μια σέξι δεσποινίς- δίνει στο ΠΑΣΟΚ 43,5%. Η ΝΔ ακολουθεί με 32,7%, το ΚΚΕ είναι στο 9,5% το ΛΑΟΣ στο 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3,2% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο 2,1%. Οι αναποφάσιστοι πλησιάζουν το 7% σύμφωνα με την «καυτή Λάουρα».
Η λογοκρισία των Συνταγματαρχών

Η ιστορία αυτή μου θυμίζει τα τεχνάσματα στα οποία κατέφευγαν οι διευθυντές σύνταξης των εφημερίδων κατά την διάρκεια της χούντας. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης μου εξιστόρησε το γεγονός που περιγράφω.

Το Πάσχα του ’68 η λογοκρισία έστειλε αυστηρές εντολές στις εφημερίδες για το πώς θα πρέπει να καλύψουν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Η εντολή ήταν: Οκτάστηλο με τις εορταστικές εκδηλώσεις και με φωτογραφίες των ηγετών της «επαναστάσεως» σε στρατώνες να τσουγγρίζουν αυγά ή να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Δεξιά, δίστηλο με δημοσίευμα της παντελώς άγνωστης γαλλικής εφημερίδας «Ριβαρόλ» που «εξαίρει» τα «επιτεύγματα» της επαναστάσεως και αριστερά το διάγγελμα του αντιβασιλέα Γεωργίου Ζωιτάκη. «Τα υπόλοιπα δικά σας» διαμήνυσε η λογοκρισία.





«Το τελευταίο Πάσχα της ζωής τους»

Ο τότε διευθυντής της Απογευματινής, Αλέκος Φιλιππόπουλος, ακολούθησε τις αυστηρές εντολές. Έβαλε ένα τεράστιο τίτλο, με μικρά γράμματα, που έγραφε τα εξής: «Με συγκίνησιν και ενθουσιασμόν εορτάσθη το Αγιον Πάσχα εις τους στρατώνας». Υπήρχαν φωτογραφίες του Παπαδόπουλου, του Παττακού και του Μακαρέζου.

Ακριβώς από κάτω όμως, με μεγάλα ξύλινα γράμματα, η εφημερίδα έγραφε: «Το τελευταίο Πάσχα της ζωής τους». Και ο υπότιτλος με μικρά γράμματα που μόλις διακρίνονταν: «20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έξοδο του Πάσχα». Ο αναγνώστης αναπόφευκτα έκανε τον συνειρμό ότι πρόκειται για το τελευταίο Πάσχα της χούντας!

Μεταφέρω αυτή την ιστορία για να υποστηρίξω ότι οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στην ενημέρωση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή του ίντερνετ. Οι δημοσιογράφοι και οι μπλόγκερς χρησιμοποιώντας φαντασία και χιούμορ μπορούν να αποφεύγουν σήμερα την «τσιμπίδα» του εισαγγελέα, όπως απέφευγαν την λογοκρισία χθες.

Αναδημοσίευση απο:
http://www.epikairo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1177:i-22kayti-laoyra22-kai-i-logokrisia-tis-xoyntas&catid=44:politikh&Itemid=27