11/10/09

Πρόβλεψη-σοκ για το ταμειακό έλλειμα από το Γ.Προβόπουλο

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβριου 2009 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και η δυναμική, δυστυχώς, είναι να αγγίξει το 12% στο τέλος του έτους δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου...



Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Προβόπουλου ο υπουργός δήλωσε: «όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» και ξεκαθάρισε πως για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Eurostat.


Από μία άλλη οπτική γωνία, το ύψος στο οποίο κινδυνεύει να εκτιναχθεί το φετινό έλλειμμα αντιστοιχεί στο σύνολο των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την περίοδο 2007- 2013!
Εδώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας έκανε λόγο για έλλειμμα 3,7% και στασιμότητα στην ανάπτυξη φέτος.

Αν το έλλειμμα θα κρατήθει στο επίπεδο του 6%, θα εξαρτηθεί από την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης. Αυτό παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ιων. Παπαθανασίου μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg στις 17/9

Ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του ελλείμματος συνθέτει εκρηκτικό τοπίο για το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ που καλείται να φέρει εις πέρας δημοσιονομική προσαρμογή ίσως της τάξης των 17-19 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, με αύξηση εσόδων ή και περικοπή δαπανών, ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ.