11/10/09

Εξάρχεια - Καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί

Με απόβαση στα Εξάρχεια ο ξεκίνησε νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης όπου έδωσε μια πρόγευση της πολιτικής του που στόχο φαίνεται να έχει την επαναφορά της "τάξης του 2004" τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στις γειτονιές.

Η πρώτη "έκτακτη εξόρμηση" κατά την ορολογία της αστυνομίας, υπό τη νέα πολιτική ηγεσία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και κράτησε μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τη συμμετοχή 400 αστυνομικών από όλες τις υπηρεσίες. Ελέγχθηκαν 203 άτομα, 16 αυτοκίνητα, 23 δίκυκλα και 26 καταστήματα...






Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα “εξευτελιστικοί έλεγχοι” έγιναν ακόμα και μέσα σε μπαρ, ενώ επιχείρησαν να εισβάλουν στο Στέκι Μεταναστών της οδού Τσαμαδού.

Από τις 81 προσαγωγές που έγιναν συνελήφθησαν μόνο 8 άτομα, εκ των οποίων δύο για κατοχή ναρκωτικών, ένα για καταδικαστικές αποφάσεις, ένα για υγειονομικές παραβάσεις, τρεις παράνομοι μετανάστες και ένα άτομο για παράνομα παίγνια.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωνε πως "απεχθανόμαστε τα γιουρούσια" και απέδωσε την βραδινή επιχείρηση στην καθημερινή αστυνομική παρουσία σε όλες τις γειτονιές από εδώ και στο εξής, διαμαρτυρόμενος για τον όρο "επιχείρηση".

Την ίδια ώρα που ο υπουργός δήλωνε τα παραπάνω, στην περιοχή των Εξαρχείων οι αστυνομικές δυνάμεις προέβαιναν σε "νέους ελέγχους" με αποτέλεσμα 17 προσαγωγές.


Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό των τελευταίων ημερών με τις εκτεταμένες επιχειρήσεις "σκούπες" στην περιοχή των Εξαρχείων είχε ως αφορμή και σημείο εκκίνησης την καταδρομικού τύπου επίθεση ομάδας νεαρών, οι οποίοι προκάλεσαν αρκετές ζημιές σε αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα.

O Χρυσοχοϊδης μίλησε για "άβατο" Εξαρχείων το οποίο πρέπει να σταματήσει και να διαλυθεί. Και πως οι πολίτες πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν ανέμελοι και ελεύθεροι όπου θέλουν χωρίς να φοβούνται περιοχές της Ελλάδος. Και κάπως έτσι λοιπόν με τους αστυνομικούς να έχουν χυθεί στους δρόμους και τους "θαμώνες" των Εξαρχείων να βρίσκονται σε δίωξη ξεκίνησε το πανηγύρι.

Γνωστός δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις αναρχικών και ήταν ανάμεσα στα 81 άτομα που προσήχθησαν χθες το βράδυ, αναφέρει ότι ομάδες αποτελούμενες από περίπου 30 αστυνομικούς εισέβαλαν στις καφετέριες των Εξαρχείων, με την αιτιολογία ότι θα πραγματοποιούσαν υγειονομικό έλεγχο.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί έβγαζαν τους θαμώνες από τα μαγαζιά και προχωρούσαν «τυφλά» σε προσαγωγές «για εξακριβώσεις στοιχείων», όπως έλεγαν, ακόμα και αν οι προσαχθέντες τους έδειχναν τις ταυτότητές τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, όπου εξετάστηκαν ως «μάρτυρες» για τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να τους ζητηθούν και πάλι τα στοιχεία τους.

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή των Εξαρχείων, εισέβαλαν σε μπαρ, προσήγαγαν μεγάλο αριθμό ατόμων που έπινε υπόπτως… ποτό και υπέβαλαν σε εξευτελιστικούς ελέγχους.