21/10/09

Σοκ και δέος στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα-μαμούθ

Η Ελλάδα στις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Βρυξελλες "κόβουν" τις παροχές!

Ο Αλμούνια εξέφρασε ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις του για το πρόγραμμα των 2,5 δισ. ευρώ


Μάχη θα χρειασθεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περάσει από τις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης των 2,5 δισ. ευρώ για το 2010 που υποσχέθηκε προεκλογικά, αφού ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε, στο Λουξεμβούργο, ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις του γι΄ αυτό, δεδομένου του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας.




«Το πρόγραμμα αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση και θα υλοποιηθεί», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Λίγο νωρίτερα ο κ. Αλμούνια, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πει στο Συμβούλιο ότι «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη λογική του επεκτατικού προγράμματος, με δεδομένο το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού και την προσπάθεια να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ το 2010».

Τα δύο προγράμματα, για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι συμβατά μεταξύ τους, υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Η Κομισιόν, συνέχισε, θέλει να τα δει αυτά γραπτά. Όταν θα τα δει θα είναι σύμφωνη με τις προτάσεις μας», κατέληξε.

Όμως, η ελληνική διαπραγματευτική προσπάθεια προβλέπεται δύσκολη, στο κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες έναντι της Ελλάδας μετά τις προχθεσινές αποκαλύψεις για το ύψος του ελλείμματος από τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Οργή

Αποκαλύψεις οι οποίες επιβεβαίωσαν την αναξιοπιστία των στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης και προκάλεσαν οργή, αφού έκαναν τους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη να αισθάνονται για άλλη μια φορά ότι εξαπατήθηκαν από την Ελλάδα.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε πλήθος ξένων δημοσιογράφων, που βομβάρδισαν τον Έλληνα υπουργό με ερωτήσεις για το έλλειμμα.

Για να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη η νέα κυβέρνηση και να εξασφαλίσει την έγκριση του προγράμματός της θα χρειασθεί να παρουσιάσει μέτρα συγκεκριμένα, μόνιμα και αξιόπιστα, τα οποία θα αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σχολίαζε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος. «Ο έλεγχος θα είναι διεξοδικός», ανέφερε.

Αποδείξεις

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έλεγε ότι προκειμένου να περάσει το πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης, το οποίο αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση ότι από αλλού θα περικόψει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010.

Κι αυτό γιατί φέτος το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει στο 12,5%, στο οποίο προστίθεται το πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης το 2010.


Άρα, για το 2010 απαιτούνται μέτρα περίπου 10 δισ. ευρώ, όπως πράγματι έχει υπολογίσει και η κυβέρνηση. Το κρίσιμο σημείο, όμως, είναι η αξιοπιστία των μέτρων αυτών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι με τον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο θα το πετύχει. Παρατηρούσε, εξάλλου, ότι σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κλίμα μεταξύ των υπουργών της ευρωζώνης ήταν πιο διαλλακτικό σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανάπτυξης.

Το πόσο έχει ενοχληθεί η Κομισιόν θα φανεί σήμερα με τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία των στοιχείων για τα ελλείμματα των κρατών-μελών.

Για την Ελλάδα, η Εurostat θα διατυπώνει γενική επιφύλαξη για όλα τα στοιχεία.

Πρόκειται για τα στοιχεία που είχε στείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα πέρυσι ήταν 5,7% του ΑΕΠ και φέτος θα έφτανε το 6% του ΑΕΠ. Τελικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πέρυσι ήταν πάνω από 7% και φέτος θα είναι 12,5%, μαζί με τα «κρυφά ελλείμματα» των οφειλών των νοσοκομείων, που αντιστοιχούν στο 1/3 της υπέρβασης της φετινής χρονιάς.

«Η αίσθηση στο ΕCΟFΙΝ, έλεγε κοινοτικός αξιωματούχος, ύστερα από μια τέτοιας έκτασης αλλαγή των στοιχείων μέσα σε δύο εβδομάδες ήταν ότι δεν πρόκειται απλώς για στατιστική ανεπάρκεια, αλλά για ξεχαρβάλωμα ή απάτη, συστηματική και ηθελημένη. Ίσως και τα δύο μαζί».

Υπόλογη πάντως εμφανίζεται να είναι και η Εurostat, για άλλη μια φορά, αφού αποδεχόταν ώς τώρα χωρίς έλεγχο τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Θα απαιτηθεί εις βάθος έρευνα για το τι συνέβη» ομολόγησε ενοχλημένος ο κ. Αλμούνια.

«Σοκ και δέος» ήταν οι λέξεις με τις οποίες περιέγραψε ακόμη και υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος την αντίδραση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άκουσμα των μεγεθών του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού από τον Έλληνα υπουργό.

Το σοκ όμως από σήμερα μεταφέρεται και στην Αθήνα, που καλείται να ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό ο οποίος να πείθει την Κομισιόν χωρίς να αφίσταται των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και στη συνέχεια ενός προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης (θα κατατεθεί τον Ιανουάριο) που να προδιαγράφει μια τριετή ή τετραετή πορεία συνεχούς μείωσης του ελλείμματος.


Παπακωνσταντίνου: Δεν θα βάλουμε χαράτσια

Ο κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πιθανότατα την τριετή περίοδο που ζητά, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να πετύχει τον στόχο της σε μικρότερο διάστημα. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Μάρτιο, αλλά η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται σκληρή.

Εξάλλου, η Ελλάδα θα υπαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις αυστηρότερες διατάξεις επιτήρησης του άρθρου 104 παρ. 9 της Συνθήκης που προβλέπουν ανά τρίμηνο παρακολούθηση των πεπραγμένων της.

Τρία βήματα

Το πρώτο βήμα που θα κάνει η κυβέρνηση για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της είναι να ψηφίσει νόμο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ από την κυβέρνηση.

Το δεύτερο θα είναι ο προϋπολογισμός, αλλά και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα τον συγκεκριμενοποιεί, αφού θα δείχνει με ποιον τρόπο θα μειωθεί το έλλειμμα από την πλευρά των εσόδων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε, πάντως, χθες ότι τα μέτρα δεν θα κινούνται στη λογική του χαρατσιού, ενώ κατά το ήμισυ η απαιτούμενη προσαρμογή θα γίνει από την πλευρά των δαπανών.

Το τρίτο βήμα θα είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που φιλοδοξεί να πάρει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Η χώρα βρέθηκε εκτεθειμένη...

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ των στοιχείων για το έλλειμμα δεν ήταν κάτι που έκανε ευτυχή την κυβέρνηση, όπως επεσήμαιναν στελέχη της.

Ήταν όμως αναπόφευκτο, προσέθεταν, αφού αυτή ήταν η πραγματικότητα, όπως προέκυψε άλλωστε και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας. Αντίθετα, επεσήμαιναν, η απογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης είχε βασιστεί στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αμυντικών δαπανών, ήταν δηλαδή ένα τέχνασμα για να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ. Τελικώς, όμως, σήμερα εκτεθειμένη είναι η χώρα.


... αλλά ο Παπαθανασίου αποποιείται των ευθυνών

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ευθυνών επιχείρησε ο τέως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

Υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από την Κομισιόν και παρ΄ όλα αυτά συνέχισε να τάζει λαγούς με πετραχήλια.Τώρα συναντά την πραγματικότητα και καλείται να πάρει δυσάρεστα μέτρα».

Ο κ. Παπαθανασίου είχε αναθεωρήσει φραστικά τον στόχο για το έλλειμμα από το 3,7% στο 6% και προλείανε το έδαφος για αναρρίχηση στο 8% του ΑΕΠ μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες.

Πηγή: TA NEA

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share