21/10/09

H άνοδος του Ευρώ ...τρομάζει την Ευρώπη!

Οι φόβοι της Γαλλίας και της Κίνας για το ισχυρό ευρώ που «φλέρταρε» χθες με το ψυχολογικό φράγμα του 1,50 δολαρίου ήρθαν να προστεθούν στις γενικότερες ανησυχίες που επικρατούν τελευταίως στην Ευρωζώνη για την πορεία του νομίσματος...

Η Γαλλία, διά στόματος του Ανρί Γκιενό, κορυφαίου συμβούλου του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, θεωρεί καταστροφή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την οικονομία το ευρώ στο επίπεδο του 1,50 δολαρίου, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του χρέους της.




Ο Γκιενό είπε ότι η ισχύς του ευρώ έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί αβάσταχτη και γι΄αυτό κάλεσε την Ευρώπη να αντιδράσει, πιθανότατα μέσω κυκλοφορίας νέων νομισμάτων, κίνηση που θα μπορούσε ωστόσο να οδηγήσει σε πληθωρισμό.

Το ευρώ διαμορφώθηκε χθες στo 1,4995 έναντι του δολαρίου, μία ανάσα πριν από τo 1,50, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από τον Αύγουστο του 2008. Από τις αρχές του έτους, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει ενισχυθεί 7% έναντι του δολαρίου.

Ο Γκιενό αναφέρθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας ότι «έχουν πλημμυρίσει τον κόσμο με ρευστότητα και αυτό δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο».

Παραδοσιακά, οι Γάλλοι πολιτικοί είναι αυτοί που ηγούνται των φωνών διαμαρτυρίας στην Ευρώπη για την ισχύ του ευρώ, όμως ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλες.

Για παράδειγμα, η Ενωση Γερμανών Εξαγωγών ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν τους προσεχείς μήνες ακόμη και εάν το ευρώ ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τις ανησυχίες του για την άνοδο του ευρώ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters, αν και χαρακτήρισε καθησυχαστικές τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον ότι στηρίζει ένα ισχυρό δολάριο.

Θορυβημένη όμως εμφανίστηκε και η Κίνα, διαμηνύοντας ότι ένα εξασθενημένο δολάριο θα μπορούσε να της αυξήσει επικίνδυνα τη ρευστότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνδεση του γιουάν με το αμερικανικό νόμισμα.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share