31/10/09

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν καταντήσει οι "παπατζήδες" της Ευρωπαικής Ένωσης

"Παπατζήδες" της Ευρωπαικής Ένωσης έχουν καταντήσει οι Ελληνικές κυβερνήσεις αφού:

Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη δραστική μείωση του ελλείμματος και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ζητούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης απειλώντας με περαιτέρω, της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

H Μoody΄s έθεσε υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση της Ελλάδας προειδοποιώντας πως αν δεν αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, τότε η ελληνική οικονομία θα περιέλθει σε κατάσταση «υποχώρησης χωρίς τέλος»




Μας κατηγορούν ευθέως για "μαγειρεμένα" στατιστικά αποτελέσματα.


Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως η δραστική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες του για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα και ζητεί μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.

Οι προειδοποιήσεις της Μoody΄s έρχονται μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch και λίγο πριν από τη νέα προσφυγή του Δημοσίου στις αγορές για πρόσθετο δανεισμό που θα κυμαίνεται από 5 έως 10 δισ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το κόστος δανεισμού όμως έρχεται το επόμενο έτος όταν το Δημόσιο θα ζητήσει από τις αγορές ποσό που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ.

Πίστωση χρόνου

Υπό την απειλή των αγορών και το ενδεχόμενο μεγάλων επιβαρύνσεων στο κόστος δανεισμού, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει πίστωση χρόνου από τους διεθνείς οίκους, δίνοντας παράλληλα τα πρώτα δείγματα γραφής για τη μείωση του ελλείμματος και την ενίσχυση της διαφάνειας των δημόσιων οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα παραδώσει έως το τέλος του έτους πόρισμα στο οποίο θα καταγράφεται η δημοσιονομική κατάσταση, θα αξιολογούνται τα προβλήματα και θα προτείνονται λύσεις. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, στην επιτροπή θα μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και προσπαθεί να αποφύγει νέα κρούσματα υποβάθμισης διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ από 12,5% φέτος.

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί με τον προϋπολογισμό του 2010, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Προειδοποίηση από S&Ρ

Μετά την υπέρβαση του σκοπέλου Μoody΄s - έναντι του ενδεχομένου άμεσης υποβάθμισης- και η Standard and Ρoor΄s απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις μέσω του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο επί του παρόντος δεν υπάρχει πίεση στην αξιολόγηση, αλλά προειδοποιεί ότι «η όποια μελλοντική εξέλιξη (στην αξιολόγηση) θα εξαρτηθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή τους».

Στην αγορά ομολόγων, η υποβάθμιση από την S&Ρ θεωρούνταν σχεδόν δεδομένη, ενώ το γεγονός ότι η Μoody΄s προειδοποίησε με υποβάθμιση και δεν υποβάθμισε απευθείας περιόρισε τις άμεσες επιπτώσεις στα spread των ομολόγων. Η διαφορά αποδόσεων ανάμεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα διευρύνθηκε οριακά στο 1,42%, από 1,35% την Τρίτη, ισορροπία η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως εύθραυστη, αν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση στην οικονομία.

Σχετικό άρθρο

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share