25/10/09

Οι φαρμακευτικές εταιρείες… «προνοούν» για εμάς!

Την αρχή έκαναν οι φαρκακευτικές εταιρείες, που μέσω της ελεγχόμενης συνταγογράφησης, ελέγχουν όλο το ιατρικό κύκλωμα σε παγκόσμια κλίμακα.

Τώρα, μέσω των κυκλωμάτων τους στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, προσπαθούν να τρομάξουν τον κόσμο για μια μορφή γρίπης, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι πολύ ήπιας μορφής.



Εδώ αρχίζουν και τα περίεργα: αν και η σχετική φασαρία για τη γρίπη των χοίρων ξεκίνησε φέτος, οι πληροφορίες λένε ότι η φαρμακευτική εταιρεία Baxter είχε προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για κατοχύρωση της πατέντας του σχετικού εμβολίου από τα μέσα του 2008, πολύ πριν ακουστεί κάτι για κρούσμα. Θα μας τρελάνουν! Φυσικά, η ασθένεια δεν εμφανίστηκε σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου λόγω και του υπερπληθυσμού θα έπαιρνε διαστάσεις, αλλά από χώρες ανεπτυγμένες ή σχετικά ανεπτυγμένες που μπορούν (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να βρουν τρόπους) να πληρώσουν.

Ευτυχώς που υπάρχει το internet

Η εταιρεία, που προφανώς συμπεριλαμβάνει μέντιουμ ανάμεσα στα στελέχη της, χτύπησε διάνα. Από τον Ιούλιο του 2009, οι σχετικές προμήθειες εμβολίων που περιλαμβάνουν και το επίμαχο στέλεχος, έχουν ήδη εξαντληθεί και τα κέρδη εκτοξεύτηκαν. Φυσικά, όλοι αυτοί υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο: στο internet, η αμφισβήτηση ξεκίνησε πολύ νωρίς και στα blogs, η ανωνυμία πρόσφερε καταφύγιο σε πολλούς (μεταξύ τους και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών), οι οποίοι λόγω τύψεων συνήθως, άρχισαν να «κελαηδούν».

Διαβάστε, κατευθείαν από τα blogs (totefteri και Miapoli): «Η υπόθεση εγείρει πλήθος ερωτημάτων, ιδίως όταν τον Ιανουάριο του 2008 ο αμερικανικός και καναδικός Τύπος βοούσαν από σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την εν λόγω φαρμακοβιομηχανία: "η φαρμακευτική Baxter ανακάλεσε την κυκλοφορία πολύ μεγάλου αριθμού παρτίδων του ενέσιμου φαρμάκου heparin, μετά από καταγγελίες για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ασθενών που το χρησιμοποίησαν, αλλεργικές αντιδράσεις που κατέληξαν ακόμη και σε θανάτους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων κατηγόρησε δύο κινεζικές εταιρίες για παραγωγή και διακίνηση εμβολίων με αλλοιωμένη σύνθεση, υπονοώντας πως μια φθηνότερη συνθετική ένωση «μίμος» της ουσίας heparin, που βρέθηκε πως ήταν χονδροϊτίνη επεξεργασμένη με θειικό άλας (over-sulfated chondroitin, OSCS), χρησιμοποιούνταν στα εμβόλια για την μείωση του κόστους. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις σκανδάλου και το 2009 κατατέθηκε αγωγή κατά της εταιρίας Baxter για τον ρόλο της στην υπόθεση των αλλοιωμένων εμβολίων.
Στη νομική ιστοσελίδα Lawyers and Settlements, αναφέρθηκε πως η αγωγή στηρίχθηκε στη θέση πως η φαρμακευτική εταιρία άλλαξε ένα συστατικό στο φάρμακο heparin με αποτέλεσμα τις έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ασθενών.

Το φυσικό συστατικό που αντικαταστάθηκε για να μειωθεί το κόστος, ήταν ουσία που παράγεται από επεξεργασμένα χοιρινά εντόσθια. Σύμφωνα με την αγωγή, η συνθετική ένωση OSCS, δεν βρίσκεται στη φύση και για το λόγο αυτό δεν εγκρίνεται για χρήση σε φάρμακα στις ΗΠΑ».

Τι (δεν) πρέπει να κάνουμε

Είναι λογικό, οι άνθρωποι να διερωτώνται για πολλά και να κάνουν στην προκειμένη περίπτωση πολλές υποθέσεις. Εμείς θα σας πούμε τα βασικά, όσον αφορά στην αντιμετώπιση. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στα μέλη του ο ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως), «οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα γρίπης, ακόμη και αν είχαν πρόσφατα ταξιδέψει σε προσβεβλημένη περιοχή, ή έλθει σε επαφή με ασθενή που είχε επιβεβαιωμένη νέα γρίπη, δεν συνίσταται πλέον να καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να νοσηλευτούν ή για να ληφθεί φαρυγγικό δείγμα (ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νέας γρίπης).

Είναι σαφές ότι στις ήπιες περιπτώσεις νέας γρίπης δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επίσης, η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης δεν έχει πλέον νόημα γιατί δεν θα αλλάξει σε τίποτα την αντιμετώπιση του ασθενούς.» Και παρακάτω, υπογραμμίζονται τα εξής: «Εάν ασθενήσουμε, παραμένουμε στο σπίτι για όσο διάστημα έχουμε συμπτώματα συν 2 ημέρες ή έως 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων». Ποιοι οφείλουν να προσέχουν πολύ;

«Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο (λήψη φαρυγγικού δείγματος) στα νοσοκομεία αναφοράς και συγκεκριμένα στο ΑΤΤΙΚΟ (τηλ. 210-58.31.000 και 210-58.31.100) έως τις 14.30, στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ (τηλ. 213-20.58.911 και 213-20.58.001) από τις 14.30 και ύστερα, στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (τηλ. 210-33.81.100 και 210-77.70.431) οι έγκυες και στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ (τηλ. 210-74.67.000 και 210-77.71.613) για τα παιδιά.»

Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ"


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share