27/10/09

Οδικός χάρτης εξημέρωσης της Τουρκίας

Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει να αγνοεί το θεώρημα Θουκυδίδη περί της ισχύος στις διακρατικές σχέσεις

Μετά από κάθε συμφωνία, συνήθως κάποιος δεν είναι πολύ ευτυχής. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε και επίσημα, ενώπιον του προέδρου Χριστόφια, ότι τάσσεται υπέρ ενός νέου οδικού χάρτη για να ξελασπώσει την Τουρκία από το τέλμα, στο οποίο πεισματικά μόνη της παραμένει κολλημένη.




Το παρόν εστάλει στο ΤΕΙΡΕΣΙΑ από αναγνώστη μέσω email προς αναδημοσίευση από το sigmalive.com

Του Σάββα Ιακωβίδη

Ο Δ. Χριστόφιας δεν φαίνεται να είναι ευτυχής με την εξέλιξη αυτή. Ιδιαίτερα όταν καλείται να διαγράψει πολιτικές θέσεις και να συνεργήσει σε επίθεση εναντίον φίλων της Κύπρου. Εκτός, βέβαια, κι αν όλα όσα λέγονται υποκρύπτουν άλλες συμφωνίες, που θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα.

Ας μείνουμε, όμως, στα συγκεκριμένα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν από ένα μήνα, στη Λευκωσία, εξήγγειλε τη θέση του περί ενός νέου οδικού χάρτη, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και πότε;

Όταν ο πρόεδρος Χριστόφιας και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί διαμηνούσαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι: Αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς ανειλημμένες θεσμικές υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε η Λευκωσία: Θα απαιτήσει κυρώσεις ώστε, κατά τον Μ. Καρογιάν, να ακυρωθούν τα ευρωπαϊκά της όνειρα, να πληρώσει το τίμημα και να μην τη βγάλει καθαρή το Δεκέμβριο, όταν θα γίνει η αξιολόγησή της από τους «27».

Στις 11 Οκτωβρίου, με συνέντευξή του στο αθηναϊκό «Έθνος», ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο την πολιτική Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας. Η Ελλάδα, είπε, δεν δέχεται να κλείσει η ενταξιακή πόρτα στην Τουρκία.Και ότι χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης.

Τουρκικό τέλμα

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφέστατος: «Οι στόχοι είναι πολύ καθαροί, υπάρχει ένα τέλμα σε αυτή την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα, τα οποία εμείς έχουμε θέσει ως ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και, αν λοιπόν χρειάζεται, να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ακόμα περισσότερο δυναμική για επίλυση των μεγάλων θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν απάντησε, αλλ’ η πολιτική ηγεσία, με την οποία ο Παπανδρέου είχε κατ’ ιδίαν σύντομες συναντήσεις, βρέθηκε προ εκπλήξεως και συγχύσεως.

Ο γράφων επικοινώνησε με πολιτικούς και έθεσε ευθέως το ερώτημα:

"Τι εννοεί ο Παπανδρέου με τα περί ενός νέου οδικού χάρτη; Η απάντηση ήταν περίπου πανομοιότυπη: «Δεν ήταν πολύ ξεκάθαρος και δεν καταλάβαμε αν εννοούσε έναν νέο χάρτη μετά την αξιολόγηση ή εξαιτίας της αξιολόγησης ή ποιας διάρκειας θα ήταν αυτός ο χάρτης".

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, σε επανειλημμένες δηλώσεις του είχε ταχθεί μεν υπέρ κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όμως υποστήριξε ότι για να μη χαθεί η συγκυρία, και ενόψει και των «εκλογών» στα κατεχόμενα τον Απρίλη, να δοθεί μια εξάμηνη παράταση, δηλ. ένας νέος οδικός χάρτης μέχρι τον Ιούνιο. Αν μέχρι τότε, λέγει ο Ν. Αναστασιάδης, η Τουρκία και πάλι δεν συμμορφωθεί, τότε να ενεργοποιηθούν κυρώσεις σε βάρος της.

Επίθεση κατά Γαλλογερμανών

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο είπε διάφορα. Τα πιο σημαντικά είναι τα περί νέου οδικού χάρτη, όπως αναλύσαμε πιο πάνω και η αχρείαστη, ζημιογόνος και εξοργιστική επίθεση, που έκανε κατά του γαλλογερμανικού άξονα. Η επίθεση αυτή αποκτά άλλη, σοβαρή διάσταση επειδή, σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια, ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ, όπως και οι Αυστριακοί, είναι φίλοι μας. Και αυτοί οι φίλοι και σημαντικοί εταίροι, οι ισχυρότεροι της ΕΕ, τάσσονται κατά της ένταξης της Τουρκίας και υπέρ ειδικής σχέσης.

Στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής, ο Παπανδρέου είπε:

«Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Υπήρξα, όπως γνωρίζετε, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της ελληνικής στρατηγικής, που επιμένει να κρατά την πόρτα ανοιχτή στην προοπτική της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να την υποκαταστήσει με τη νεφελώδη προοπτική μιας ειδικής σχέσης. Δεν πιστεύω σε αυτή την ειδική σχέση, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα».

Ποιες είναι αυτές οι «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα»; Ο Παπανδρέου δεν εξηγεί.

Απλώς επισείει τον μπαμπούλα για να φοβηθούν οι αφελείς. Η κυπριακή πολιτική ηγεσία ποσώς έχει κατανοήσει τι ο Έλληνας Πρωθυπουργός εννοεί. Αν κάποιος, όμως, διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του, θα διαπιστώσει ότι μίλησε περισσότερο ως Αμερικανός για να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα (ο Γ. Βασιλείου δεν είναι μόνος…). Οι ΗΠΑ είναι σφόδρα εναντίον του γαλλογερμανικού άξονα σε συνάρτηση προς την Τουρκία.

Τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ένταξής της επειδή δεν αποκρύπτουν ότι, πρώτον, η ΕΕ είναι μια μεγάλη αγορά 500 εκατομμυρίων. Δεύτερον, επιμένουν, διά της Βρετανίας, σε διεύρυνσή της επειδή όσο διευρύνεται τόσο αποδυναμώνεται.

Και, τρίτον, μια αποδυναμωμένη Ευρώπη, ελεγχόμενη από Δυσμάς από τη Βρετανία και από Ανατολάς από την Τουρκία, δεν θα αποτελεί απειλή ή ενόχληση αλλ’ αμερικανικό παίγνιο προς ενασχόληση.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share