24/10/09

Έκθεση - Κόλαφος για τη Δημοτική Αρχή Φασούλα και την προμήθεια των ρομποτικών κάδων.

ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΦΑΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ

* Απορρίπτει την προμήθεια.


* Η τιμή του κάδου ξεκίνησε από 45.000 ευρώ και έφτασε τις 110.000 ευρώ, χωρίς διαγωνισμό αλλά με απ΄ευθείας διαπραγμάτευση.

* Δεν έγινε διαπραγμεύτευση επισημαίνει η Επίτροπος.


* Πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες.
Η ώρα των αποκαλύψεων για τη Δημοτική Αρχή του κ. Φασούλα έφτασε.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσω της Επιτρόπου που έχει οριστεί στο Δήμο Πειραιά, με έγγραφο – φωτιά ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» για το ζήτημα της προμήθειας των ρομποτικών κάδων απορριμμάτων.

Ουσιαστικά, η έκθεση της Επιτρόπου κ. Καραστεργίου επιβεβαιώνει τις υποψίες και τα ερωτηματικά για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολούθησαν από τη Δημοτική Αρχή. Η υπόθεση, όπως φαίνεται, θα πάρει το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης αφού σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να εγκαταστήσει τον πρώτο κάδο – φοίνικα στο Πασαλιμάνι.

Η αγορά έγινε μέσω της ΔΕΠΕΠ, με τις υπογραφές του κ. Μπρατσόλη (τότε Προέδρου της Επιχείρησης του Δήμου) και της κ. Κόχειλα (που…επανεμφανίζεται με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου της ΔΕΠΕΠ σε αυτή τη φάση).


Η προμήθεια στοίχισε 45.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσω δημοτικών συμβούλων που έλεγαν το αυτονόητο:

Α) ότι ήταν…..πολλά τα λεφτά


Β) ότι οι κάδοι αυτοί δεν εξυπηρετούν την ανάγκη της ανακύκλωσης αφού δεν γινόταν διαλογή των απορριμμάτων.

Με δεδομένο ότι η προμηθεύτρια εταιρεία SOUKOS συνεργαζόταν με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, στην προμήθεια οπλικών συστημάτων, δημιουργήθηκαν νέες αντιδράσεις.

Στην υπόθεση είχε αναφερθεί, εκτενώς, και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ θέτοντας σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο κ. Φασούλας δεν πτοήθηκε. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Φασούλα, παίρνει απόφαση κατά πλειοψηφία στις 18/3/2009 για την προμήθεια δέκα ρομποτικών κάδων συνολικής αξίας 560.000 ευρώ, δηλαδή για 56.000 ο κάθε κάδος.

Είναι η υπ.αριθμ.190/18-3-2009 απόφαση.

Το εξοργιστικό είναι ότι δεν διενεργήθηκε ούτε πρόσκληση ενδιαφέροντος ούτε διαγωνισμός.

Επιλέχθηκε η λύση της απ΄ευθείας διαπραγμάτευσης, των οικονομικών όρων της προμήθειας, με την εταιρεία.

Αρκετοί επισήμαναν ένα ακόμα αυτονόητο ερώτημα: πώς γίνεται ο ίδιος κάδος που αγόρασε η ΔΕΠΕΠ πριν από τρεις μήνες να στοιχίζει 45.000 ευρώ και μετά η τιμή του να αυξάνεται σε 56.000 ευρώ;
Δεν τα είχαμε δει όμως όλα.

Η Δημαρχιακή Επιτροπή που ανέλαβε να κάνει τη διαπραγμάτευση έκανε ρελάνς. Πέτυχε να ……ανεβάσει (προφανώς μετά από ……σκληρές διαπραγματεύσεις) την τιμή κάθε κάδου σε 110.000 ευρώ. Αυτή ήταν η προσφορά της εταιρείας, την οποία προς γενική κατάπληξη, αποδέχθηκε η Δημαρχιακή Επιτροπή.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!


Η τιμή του κάδου – φοίνικα ξεκίνησε από 44.000 ευρώ όταν έγινε η προμήθεια του πρώτου από τη ΔΕΠΕΠ, έφτασε τις 56.000 ευρώ όταν χρειάστηκες να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και εκτοξεύθηκε στις 110.000 ευρώ στη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Εκτός βέβαια από τη διαδικασία της απ΄ευθείας διαπραγμάτευσης που προκαλεί...

Η Δημαρχιακή Επιτροπή στις 28-7-2009 παίρνει την απόφαση και εκδίδεται, μετά από διαδικασίες, χρηματικό ένταλμα ύψους 553.350 ευρώ, στο όνομα της εταιρείας SOUKOS, για την προμήθεια πέντε ρομποτικών κάδων. Τίμημα, 110.000 ευρώ ο ένας για τον υπερχρεωμένο Δήμο Πειραιά.


Έρχεται όμως η ώρα της κρίσης.

Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καραστεργίου με την υπ΄αρ. 101 πράξη και με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου (5 ημέρες μετά τις εκλογές, έχει σημασία) καταρρίπτει τις μεθοδεύσεις αυτές και δεν θεωρεί το τιμολόγιο του μισού εκατομμυρίου ευρώ για τους πέντε κάδους.

Το έγγραφο είναι κόλαφος για τον κ. Φασούλα.


Η Επίτροπος αναφέρει στο σκεπτικό της ότι «από τα επισυναπτόμενα πρακτικά της 25/28-7-2009 συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής ΔΕΝ προκύπτει ότι έγινε διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης με τη μοναδική προσφέρουσα εταιρεία. Δεν προκύπτει διαπραγμάτευση – διαβούλευση ως προς την τιμή που είναι και ο σημαντικότερος οικονομικός όρος της σύμβασης».

Στην ίδια έκθεση η Επίτροπος επισημαίνει ότι «η ανωτέρω προμήθεια που είχε ενταχθεί στο ΕΠΠ έτους 2009 για 10 τεμάχια ρομποτικών κάδων συνολικής αξίας 560.000 ευρώ, δηλαδή για 56.000 ευρώ ο κάθε κάδος, έπρεπε να ματαιωθεί και να γίνει επαναπρογραμματισμός και επανεξέταση της δαπάνης. Όπως προκύπτει από τα συνημμένα δικαιολογητικά μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών η τιμή προσφοράς του μειοδότη επέφερε αύξηση της προϋπολογισθείσης αξίας, ανά ρομποτικό κάδο, πέραν του ποσοστού του 50% της αξίας της προκηρυχθείσας ποσότητας».

Η Επίτροπος κ. Καραστεργίου τονίζει και κάτι πρωτοφανές.

Ότι «το έντυπο της οικονομικής προσφοράς δεν φέρει τις υπογραφές όλων των μελών της δημαρχιακής επιτροπής».

Με λίγα λόγια, η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου φέρνει σε δύσκολη θέση όχι μόνο τον Δήμαρχο Πειραιά αλλά και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου που τώρα θα δοκιμασθούν οι αντοχές τους σε ζητήματα διαφάνειας.


Θέτει ξεκάθαρα ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας.


Στηλιτεύει το γεγονός ότι διπλασιάστηκε, κατά την υποτίθεται, διαδικασία διαπραγμάτευσης το αντίτιμο για κάθε κάδο και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι όπως προκύπτει δεν έγινε διαπραγμάτευση.

Οι ευθύνες του Δημάρχου κ. Φασούλα και της Δημαρχιακής Επιτροπής είναι σαφέστατες. Δημιουργείτε μείζον ζήτημα που πρέπει πλέον να ασχοληθεί με αυτό η Δικαιοσύνη αλλά να έρθει προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, ευαγγελίζεται και ομνύει στη διαφάνεια.


Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα είναι προβλέπονται καταιγιστικές.


Εκτοξεύτηκε απευθείας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από:
http://piraeuspress.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3383:2009-10-23-09-35-14&catid=93:2009-02-20-02-03-16&Itemid=18

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share