23/11/09

Εκτακτη εισφορά σε πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες!

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που διαθέτουν, εκτός από την κύρια κατοικία τους, και ένα εξοχικό ή ένα δεύτερο σπίτι, θα κληθούν να πληρώσουν, μαζί με τον ΕΤΑΚ του 2009, και την έκτακτη εισφορά στα Ακίνητα.

Με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που κατέθεσε αιφνιδιαστική το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευρύνθηκαν θεαματικά τα κλιμάκια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχε λάβει προ ημερών και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.




Χωρίς να προηγηθεί δημόσιος διάλογος, στο τελικό σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι η έκτακτη εισφορά δεν θα ισχύσει για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 600.000 ευρώ όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, κάποιος που έχει διαμέρισμα 100 τμ στο Ελληνικό, αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, και εξοχικό αξίας 300.000 ευρώ στη Νέα Μάκρη (εξοχικό 100 τμ με οικόπεδο) θα κληθεί να πληρώσει 800 ευρώ, αντί για 300 όπως υπολογιζόταν αρχικά το ΕΤΑΚ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, με την «εν κρυπτώ» δραματική επαύξηση της έκτακτης εισφοράς από τις 400.000 ευρώ και με «τελικό συντελεστή» έως και 10 ο/οο, υπολογίζεται πως «τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των υπόχρεων ιδιοκτητών».

Με τα νέα δεδομένα, η αύξηση του συνολικού φόρου, σε σχέση με το αρχικό ΕΤΑΚ, κυμαίνεται από 25% στη μικρή έως 133% στη μεσαία περιουσία και έως 585% στα κλιμάκια ύψους από 1.000.000 ευρώ και άνω.

Έτσι, ειδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν αποφέρουν έσοδα από εκμετάλλευση (παλιά, ξενοίκιαστα, δεσμευμένα, ετοιμόρροπα, ημιτελή, άχτιστα κλπ) θα βρεθούν σε αδυναμία να ανταποκριθούν οικονομικά στα νέα φορολογικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, το νέο σύστημα ενδέχεται να... μονιμοποιηθεί και τα επόμενα χρόνια, μέσω της μετονομασίας του σε «νέο ΦΜΑΠ»!

Ειδικότερα, για τις μεγάλες ιδιοκτησίες αξίας άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα φτάσει να υπολογιστεί με συντελεστή 0,9% (στο οποίο προστίθεται και ΕΤΑΚ 0,1%). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι περίπου 1.000 Έλληνες που εμφανίζονται να δηλώνουν περιουσίες αυτού του ύψους, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν ποσά της τάξεως των 30.000 ευρώ και πάνω.

Ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 800.000 ευρώ πρέπει να προετοιμάζονται για πρόσθετο ετήσιο φόρο της τάξεως των 2.400 ευρώ, ενώ για τους έχοντες ακίνητα άνω του ενός εκατομμυρίου, η... ταρίφα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στις, 4.000 ευρώ.

Ο βαρύτερος πέλεκυς πέφτει στις ιδιοκτησίες άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ

Όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, «οι γνωστές δημοσιονομικές ανάγκες και η αδυναμία εντοπισμού των (φοροφυγάδων) ανέντιμων φορολογουμένων δεν μπορεί ποτέ να νομιμοποιήσουν την φοροεπιδρομή κατά των έντιμων, με σαρωτικά μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά, ο αναμενόμενος ετήσιος αυτόματος ΦΜΑΠ, η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς - γονικής παροχής και η προαναγγελθείσα νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που όλα αυτά θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην αρπαγή - έμμεση δήμευση των περιουσιών τους, το όποιο εναπομείναν εισόδημα της οποίας ήδη φορολογείται βαρύτατα πάνω (+1,5%) από την ανώτατη φορολογική κλίμακα εισοδήματος».

Ο κ. Στράτος Παραδιάς χαρακτηρίζει καταστροφικές τις συνέπειες αυτών των μέτρων στην οικοδομή και στα τεχνικά, εμποροβιομηχανικά και νομικά επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν, και στην κτηματαγορά και την οικονομία γενικότερα, ιδιαίτερα όμως στον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος και στην εξώθησή τους στη φοροδιαφυγή, ως μόνη διέξοδο σωτηρίας από την άδικη και παράλογη υπερφορολόγηση!

Τέλος αναρωτήθηκε «πώς άραγε θα πεισθούν οι ιδιοκτήτες των υφισταμένων παλαιών κτιρίων σε όλη τη χώρα, και πώς θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επερχόμενες κοινοτικές οδηγίες για ενεργειακή αναβάθμισή τους, όταν το κράτος όχι μόνον θα απομυζήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, αλλά και θα ζητά κάθε χρόνο, μερίδιο από την όποια αξία της ιδιοκτησίας τους».

Σχετικό άρθρο με τα νέα μέτρα εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share