22/11/09

Χρέος Ρεκόρ 120% του ΑΕΠ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΕΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ !!!

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί το 2010 το δημόσιο χρέος, το οποίο θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται για εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού, το οποίο θα κινηθεί και του χρόνου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα...




Αρνητική ήταν άλλωστε και η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση του νέου προϋπολογισμού και των στοιχείων για το χρέος, καθώς τα spread, που αποτελούν τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών τίτλων, στα δεκαετή ομόλογα εκτοξεύθηκαν έως 1,78% από 1,72% σε μία ημέρα

Όπως φαίνεται, τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός δεν κρίνονται επαρκή από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για την πορεία του προγράμματος δανεισμού της επόμενης χρονιάς και τη στάση που θα τηρήσουν από εδώ και πέρα οι διεθνείς αγορές. Άλλωστε, από τις αρχές Οκτωβρίου του 2009 και μετά, το επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο διευρύνεται συνεχώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, ως αποτέλεσμα της σημαντικής απόκλισης των δημοσιονομικών μεγεθών της φετινής χρονιάς από τους αρχικούς στόχους.

Όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα εκτιναχθεί το 2010 στο 120,8% του ΑΕΠ από 113,4% φέτος και 99,2% πέρυσι.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει συμπεριλάβει προβλέψεις για τον περιορισμό της αύξησης του δημοσίου χρέους από έσοδα αποκρατικοποιήσεων καθώς, όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι υπό αναθεώρηση και θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Υπέρογκος δανεισμός και του χρόνου

Και του χρόνου όμως προβλέπεται υπέρογκος δανεισμός προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αποπληρωμής των τόκων, των χρεολυσίων και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 54,636 δισ. ευρώ σε νέο δανεισμό.

Φέτος, ο δανεισμός έχει ήδη ανέλθει σε 64 δισ. ευρώ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 43 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εκτροχιασμό του ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει το επόμενο έτος για χρεολύσια 19,510 δισ. ευρώ έναντι 29 δισ. φέτος, ενώ οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 12,950 δισ. ευρώ (5,3% του ΑΕΠ) έναντι 12,340 δισ. ευρώ φέτος.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 22,176 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες τις αυστηρές συστάσεις των Βρυξελλών που απαιτούν δημοσιονομική προσαρμογή, είναι φανερό ότι το οικονομικό επιτελείο καλείται, όπως άλλωστε δεσμεύεται στο κείμενο του προϋπολογισμού, να δώσει έμφαση στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια.

Υπέρογκο εμφανίζεται το δημόσιο χρέος και σε απόλυτα μεγέθη, καθώς το επόμενο έτος θα αγγίξει τα 294,950 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το ενδοκυβερνητικό χρέος ύψους 31,745 δισ. ευρώ (από 28,846 δισ. ευρώ φέτος) αλλά και η επονομαζόμενη «άσπρη τρύπα» που αφορά στα πλεονάσματα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των ΟΤΑ, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτοξεύεται σε 326,305 δισ. ευρώ του χρόνου από 300.800 δισ. ευρώ φέτος, με τα ομόλογα να εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο όγκο του χρέους (82,6% στο τέλος Οκτωβρίου του 2009).

Η προβλεπόμενη αύξηση του χρέους οφείλεται, εκτός από την κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, και στην ανάληψη υποχρεώσεων ασφαλιστικών οργανισμών και ΟΤΑ, στην αγορά μετοχών τραπεζών και του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share