9/11/09

Οι Τούρκοι στήνουν νέα παιχνίδια με τις αερομαχίες στο Αιγαίο

Ώρα είναι τώρα να βγούν και παραπονούμενοι οι Τούρκοι για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ζητά τώρα ηπιότερες αναχαιτίσεις των αεροσκαφών της με οδηγίες προς τους Έλληνες πιλότους για αποφυγή αναχαιτίσεων και εμπλοκής σε αερομαχίες!

Αποτυπώνει πλέον και επίσημα το αίτημα στο οποίο απαιτεί από τη Ελλάδα να μην αναχαιτίζει και να μην φωτογραφίζει τους "εισβολείς" Τούρκους πιλότους.




Στην ίδια αίτηση, η Άγκυρα ζητάει να μην καταδιώκονται τα τουρκικά αεροσκάφη έως ότου γυρίσουν πίσω στον εναέριο χώρο της Τουρκίας


Ουσιαστιακά, η Άγκυρα επιθυμεί πλέον έναν "κώδικα συμπεριφοράς", τέτοιο που να μην προκαλεί δήθεν τον τρόμο στους δικούς της πιλότους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η 'Αγκυρα έχει υποβάλει αρμοδίως πρόταση για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code of conducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Η τουρκική πλευρά με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος.

Επίσης θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FIR Αθηνών.


Η Αγκυρα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης και αναχαίτισης στρατιωτικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και δεν παραδέχεται ότι πραγματοποιεί εσκεμμένα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά (επικαλούμενη τους ελιγμούς που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη στη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά).

Ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει συζήτηση για την Τουρκική πρόταση θα δώσει την αφορμή για την επανεξέταση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία όμως αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και περιεχόμενο από αυτήν που είχαν τη δεκαετία του ‘90 με το Μνημόνιο Παπούλια -Gilmaz

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share