9/11/09

Κέρκυρα: Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων

Το παρόν εστάλει στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ προς δημοσίευση

Η Κέρκυρα βιώνει την δική της ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική κρίση.


Τα αίτια της κρίσης είναι σίγουρα πολλά και δεν μπορούν να αναλυθούν σε μια ανακοίνωση όπως η παρούσα. Είναι φανερό όμως ότι, η πίεση που ασκείται στους χαμηλόμισθους και μικροεπιχειρηματίες από την εντεινόμενη συγκεντροποίηση του επιχειρηματικού κεφαλαίου, η καλπάζουσα ανεργία, η πτώση της τουριστική κίνησης, η ακραία και χωρίς κανέναν σεβασμό εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και η αγοραία λογική, με την οποία η κεντρική και τοπική εξουσία αναγνωρίζουν και επιλύουν τοπικά ζητήματα, αποτελούν βασικά αίτια στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας.




Η προτεινόμενη από τον Περιφερειάρχη, το Νομάρχη και τους Δημάρχους «αναπτυξιακή» πολιτική, μπορούν μόνο να χειροτερέψουν την κατάσταση. Η πολιτική τους συνοψίζεται στην παράκαμψη κάθε απόφασης των λαϊκών συνελεύσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Τεμπλονίου και όπως θέλουν να συμβεί στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανική Ζώνη) υλοποιώντας τελικά έργα που εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων και όχι του τοπικού πληθυσμού.

Στην περίπτωση του ΒΙΟΠΑ ο τοπικός πληθυσμός εξέφρασε με αμεσοδημοκρατικό τρόπο την αντίθεση του στο έργο. Η λαϊκή συνέλευση των Βαρυπατάδων και ο η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαφατιώνων εναντιώνονται στην δημιουργία του ΒΙΟΠΑ, αφού κάτι τέτοιο θα καταστρέψει μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και θα ακυρώσει οποιαδήποτε μελλοντική δυνατότητα για μια ανάπτυξη που θα σέβεται τη σχέση ανθρώπου και φύσης.

Στην αντίπερα όχθη, η δημοτική αρχή του δήμου Αχιλλείων, προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων με στόχο την υλοποίηση ενός έργου, αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά και αποτελεσματικότητας.

Ζούμε στην Κέρκυρα και αισθανόμαστε την ανάγκη να δρούμε τοπικά σκεπτόμενοι συνολικά.

Γιατί βλέπουμε καθημερινά τη ζωή μας, την πόλη μας, την υγεία μας, τη μόρφωσή μας, τις εργασιακές και διαπροσωπικές μας σχέσεις να υπάγονται ολοένα και περισσότερο στην καταθλιπτική κυριαρχία των νόμων της αγοράς.

Γιατί τα δικαιώματα απαλλοτριώνονται οι ανθρώπινες ανάγκες καταστέλλονται, οι δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή εξαλείφονται στο βωμό του κέρδους.

Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι έχουν μετατραπεί σε ένα ανάλγητο τοπικό κράτος, με χαρακτήρα φοροεισπρακτικό και κατασταλτικό, εχθρικό προς την πλειοψηφία των πολιτών.

Ανακοίνωση Αλληλεγγύης

Σε δίκη με εξοντωτικές κατηγορίες σύρεται στις 12 Νοέμβρη ο Βασίλης Καραβαζάκης, γνωστός αγωνιστής και πρωτεργάτης του κινήματος της νότιας Κέρκυρας ενάντια στη δημιουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Η δίωξη αυτή χαρακτηρίζεται από μεθόδευση, τεχνάσματα και χρήση αστήρικτων κατηγοριών, στηρίζεται δε αποκλειστικά σε προκατασκευασμένη «μαρτυρία» ενός αστυνομικού.

Με τη δίκη αυτή, η κεντρική και τοπική εξουσία επιδιώκει, αφενός, να εκδικηθεί όλους όσοι «τόλμησαν» να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στα σχέδια που υποβάθμιζαν ακόμα περισσότερο την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Λευκίμμης, όσους πλήρωσαν πραγματικά με το αίμα τους την ανυποχώρητη και μαχητική στάση τους στεκούμενοι πεισματικά αντίθετοι σε ένα ακόμη έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και, αφετέρου, να εκφοβίσει όσους θα έχουν την ιδέα να κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Με την προσθήκη του Βασίλη στον μακρύ κατάλογο των δεκάδων συλληφθέντων και διωχθέντων κατοίκων της Λευκίμμης δεν θέλουν μόνο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα τρομοκράτησης ενάντια σε όποιον επιλέξει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης στα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής του και το μέλλον των παιδιών του, δεν θέλουν μόνο να διαμορφώσουν κλίμα ηττοπάθειας και ματαιότητας των αγώνων, αλλά επιδιώκουν την παραδειγματική ηθική και πολιτική εξόντωση ενός ανυποχώρητου αγωνιστή.

Η Λευκίμμη αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της διαδικασίας κατά την οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα που ενώ φαινομενικά απευθύνονται στον τοπικό πληθυσμό, ουσιαστικά εξυπηρετούν ανάγκες και συμφέροντα άλλων (εργολάβοι, δήμαρχοι, κ.α.).

Ξεκινώντας από τη χωροθέτηση του έργου, αυτή έγινε θυσιάζοντας την πραγματικότητα στο βωμό του κέρδους. Κρύβοντας υπόγεια ύδατα, μεταφέροντας οικισμούς «λίγο πιο κεί» ώστε να φαίνεται ότι πληρούνται οι οριζόμενες από το νόμο αποστάσεις και ,στην ουσία, ρισκάροντας με τις ζωές ανθρώπων όλης της Λευκίμμης.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο καθώς η εγκατάσταση του εργολάβου έγινε σε συνδυασμό με την παρουσία ΜΑΤ (τα οποία παραμένουν για πάνω από ένα χρόνο στη περιοχή), τα οποία τρομοκρατούσαν, έβριζαν και χτυπούσαν τους κατοίκους.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί κατηγορούμενοι και είναι ένοχοι για το φόνο μιας γυναίκας, ένοχοι για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης, ένοχοι για οπλοκατοχή και οπλοχρησία, ένοχοι για τον εξευτελισμό συνειδήσεων, ένοχοι που επανέφεραν τον τόπο μας σε καθεστώς κατοχής.

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή του Βασίλη Καραβαζάκη καθώς και όλων των κατηγορουμένων αγωνιστών της Λευκίμμης από όλες τις ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες.

Να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημιουργία ΧΥΤΥ και μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ - ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ - ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ
ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ - ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ - ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΠΝΕΕΙ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share