20/11/09

Παγώνει τις συνομιλίες ο Νίμιτς

Aναβάλλεται προς το παρόν η προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα νέα συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Αθηνών και Σκοπίων.

Ο κ. Νίμιτς ανακοίνωσε χθες ότι θα καλέσει τις δύο πλευρές σε κοινή συνάντηση «εάν και όταν πιστεύει» ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι χρήσιμη και μέχρι τότε θα επικοινωνεί χωριστά με τα δύο μέρη.Φαίνεται ότι μετά τις άτυπες συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας ο ειδικός μεσολαβητής δεν είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει έδαφος γόνιμο για πρόοδο στη διαδικασία.

Στα Σκόπια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να επιμείνει για συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να ανοίξει ο δρόμος για να λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξώτερων Σχέσεων της Ε.Ε., ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να «πάρει τα Σκόπια στην πλάτη της» και να βοηθήσει στην ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί συμφωνία για την ονομασία στο πλαίσιο της «εθνικής κόκκινης γραμμής» που έχει χαράξει η Αθήνα.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών κ. Καρλ Μπιλντ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι η διαφορά για την ονομασία είναι θέμα που πρέπει να επιλυθεί διμερώς. «Νομίζω ότι υπάρχει ευκαιρία και καλώ και τις δύο κυβερνήσεις να την εκμεταλλευτούν», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για το non paper που κατέθεσε προ ημερών η Ελλάδα και αφορά την εξεύρεση τρόπων υπέρβασης των εμποδίων, ώστε να επιτευχθεί στενότερη και πιο αρμονική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η επιχείρηση «Αταλάντα» για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να οργανωθεί από την Ε.Ε. εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συγκρότηση σομαλικών ενόπλων δυνάμεων, που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του σομαλικού κράτους.

Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν είναι εύκολο να εμπλακεί η Ε.Ε. σε μια χερσαία επιχείρηση στη Σομαλία. Ετσι, μελετάται η δυνατότητα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να γίνει σε άλλη αφρικανική χώρα, όπως για παράδειγμα η Ουγκάντα, ώστε να υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας και εφόσον διασφαλιστούν αυτές, η Ελλάδα θα εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής της.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άφησε να διαφανεί ενόχληση για τις διαστάσεις δημόσιας συζήτησης που έλαβε το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας και το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε αυτή. «Δεν έχουμε τεθεί ούτε προ ερωτημάτων ούτε προ προτάσεων ούτε προ διλημμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του μορφή.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share