13/11/09

Αύξηση των ορίων και «Ψαλίδι» στους συμβασιούχους

Άλλες δύο απο τις υποσχέσεις του Υπουργού Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν είναι η Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στις γυναίκες και το
«Ψαλίδι» και στους συμβασιούχους.

Ο Υπουργού Οικονομικών στο όνομα της εξυγίανσης του δημοσιονομικού ελλείμματος δεσμεύτηκε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση σχεδίου νόμου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο δημόσιο.





Στόχος της κυβέρνησης είπε, είναι να μην θιγούν ώριμα δικαιώματα και οι ρυθμίσεις, μέχρι την τελική εξίσωση, να γίνει σε δόσεις, ανά εξάμηνο δηλαδή.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 που εργάζονται στο δημόσιο μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Από αυτές οι 110.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ οι υπόλοιπες 140.000 απειλούνται να βγουν στη σύνταξη 5 -17 χρόνια αργότερα.

«Ψαλίδι» και στους συμβασιούχους

Στα σχέδια του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ήδη η κυβέρνηση, προχώρησε στην περικοπή των προγραμμάτων Stage στον δημόσιο τομέα και να επανεξετάσει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μη μόνιμα συμβόλαια εργασίας στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των συμβασιούχων, ο υπουργός τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους και στα κοινοτικά όργανα πως δεν διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό, παρουσίασε όμως συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.

«Φέτος για μη μόνιμες συμβάσεις στον δημόσιο τομέα υπήρξε μια δαπάνη ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ, ένα τεράστιο νούμερο. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ανάγκες για την κάλυψή τους σε νοσηλευτικό π.χ. προσωπικό ή σε δασκάλους, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια περιστολής αυτού του κόστους. Δεν τίθεται πάντως θέμα απολύσεων αλλά συμβάσεων οι οποίες, αν κριθεί ότι δεν χρειάζονται, δεν θα ανανεωθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share