13/11/09

Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους ο Παπακωνσταντίνου

Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της εξυγίανσης του δημοσιονομικού ελλείμματος υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους (συν)εταίρους ο νέος τσάρος της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με γοργά βήματα προς την δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά η κυβέρνηση στο στόχαστρο των αλλαγών είναι η δραστική περιστολή των δαπανών στο δημόσιο, αρχής γενομένης από τις υπερωρίες, τα επιδόματα και τις παροχές.





Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του τσάρου της οικονομίας είναι η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών στο δημόσιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, η οποία θα εξετάσει διεξοδικά τις αποδοχές των 510.000 υπαλλήλων.

Είναι ενδεικτικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες στο δημόσιο, ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί τα έξοδα στον κωδικό των «πρόσθετων παροχών» που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους.

Η ενιαία αρχή πληρωμών θα επανδρωθεί μέσω μετατάξεων και θα έχει αντικείμενο την καταβολή του συνόλου των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι εκτός από τον μισθό θα καταβάλει τις υπερωρίες, τα επιδόματα, τις αμοιβές για συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, ομάδες εργασίας και επιτροπές αλλά και πιθανές αμοιβές για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

Στόχος του κ. Παπακωνσταντίνου είναι να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο των συντάξεων απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών.

Σε δεύτερο στάδιο, όταν η ενιαία αρχή ετοιμάσει τη βάση δεδομένων με τη συνολική μισθοδοσία, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share