18/11/09

Οι αγορές έστειλαν μήνυμα για λήψη διαρθρωτικών μέτρων...

Η σημαντική αύξηση των spread (διαφορά αποδόσεων μεταξύ Ελληνικών ομολόγων και αντίστοιχων γερμανικών) που όπως καταγράφηκε , οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αναθεώρηση των στόχων του νέου προϋπολογισμού.

Οι αγορές προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι αν δεν προχωρήσει σε πιο αυστηρές δεσμεύσεις για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τότε θα...




την... «τιμωρήσουν», επιβάλλοντας υψηλό κόστος δανεισμού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 150 μονάδες βάσης για πρώτη φορά ύστερα από 4 μήνες (στις 17 Ιουλίου ήταν η τελευταία φορά που είχε βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα) και έφτασε μέχρι και τις 157 μονάδες βάσης.

Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην αλλαγή του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2010, με βασική κατεύθυνση την περικοπή περισσότερων δαπανών και κυρίως στο σκέλος των επιχορηγήσεων των φορέων του Δημοσίου.

Μέσω αυτής της κίνησης το οικονομικό επιτελείο αναμένει να μειώσει και τον στόχο για το έλλειμμα κατά 0,2-0,3% του ΑΕΠ, διατηρώντας τον ωστόσο σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 9% του ΑΕΠ.

Στελέχη της αγοράς ανέφεραν χθες ότι η αύξηση του spread δεν ήρθε τυχαία αυτήν την εβδομάδα. Πρόκειται για την εβδομάδα κατάθεσης του προϋπολογισμού και «οι αγορές στέλνουν τα μηνύματά τους».

Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι το κομβικό σημείο, μετά το οποίο είτε οι επενδυτές και οι διεθνείς οίκοι θα πειστούν ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνουν σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στα δημόσια οικονομικά και τα spreads θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, είτε όχι και το κόστος δανεισμού θα εκτοξευτεί.

Για να γίνει αντιληπτή η επίδραση των αυξημένων spreads στον προϋπολογισμό, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, αν κατά το φετινό δανειακό πρόγραμμα τα επιτόκια ήταν κατά 0,5 της μονάδας μικρότερα, το όφελος θα έφτανε στα 325 εκατ. ευρώ για κάθε έναν από τους επόμενους πέντε προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα «δεν είναι η χώρα περίγελος για τα στατιστικά της στοιχεία. Δεν είναι η χώρα που δυσκολεύεται να δανειστεί. Είναι η χώρα που η κοινωνία ξέρει το πρόβλημά της και θέλει να το ξεπεράσει».

Περιγράφοντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, τα ίδια στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το spread στα επιτόκια των Credit Default Swaps (CDS) για το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας έφτασε χθες στις 160 μονάδες, ενώ της Ιρλανδίας στις 150 μονάδες, όταν στο προηγούμενο διάστημα η Ιρλανδία είχε υψηλότερο spread από την Ελλάδα. Τα CDS είναι τα προϊόντα μέσω των οποίων αποτιμάται ο κίνδυνος να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της μία χώρα.

Πέραν των δημοσιονομικών προβλημάτων και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων που δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ελληνική αγορά ομολόγων, υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά τα spreads.

Η έντονη φημολογία σχετικά με το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις τράπεζες για να τους παρέχει ρευστότητα, πιθανόν να προκάλεσε ανησυχίες για τους Ελληνικούς τίτλους και να βοήθησε στην αύξηση των spreads.

Σχετικό άρθρο εδώ

και...εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share