17/11/09

Κλιμάκιο της Εurostat στην Αθήνα

Ξεκινάει το ασφυκτικό... μαρκάρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα κορυφωθεί εντός των πρώτων μηνών του ερχόμενου έτους, όταν το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας Εκοφίν θα μπορεί όχι μόνο να συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και να θέτει χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Στην Αθήνα καταφθάνει κλιμάκιο της Γιούροστατ προκειμένου να κάνει «φύλλο και φτερό» τα βασικά μεγέθη του 2009 (έλλειμμα, χρέος, κ.λπ.) και πιθανότατα και των αμέσως προηγούμενων ετών, καθώς στις Βρυξέλλες θέλουν να σιγουρευτούν για τα Ελληνικά στοιχεία.




Ο έλεγχος θα διαρκέσει τρεις ημέρες, έως τις 18 του μήνα, και αποτελεί μία πρόγευση για το εξαιρετικά αυστηρό καθεστώς επιτήρησης που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας το 2010 με την υπαγωγή της στην παράγραφο 9 του άρθρου 104 της Συνθήκης.

Παράλληλα η Επιτροπή έχει στείλει σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των δαπανών και έμφαση σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Γι αυτό και μέχρι την Πέμπτη, που πιθανότατα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, δεν αποκλείονται αλλαγές περιορισμένου εύρους.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η μείωση του ελλείμματος η οποία προβλέπεται στο προσχέδιο (από το 12,7% στο 9,4%) είναι πολύ μεγάλη και ότι τα περιθώρια να υποχωρήσει κι άλλο είναι μικρά. Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι για πρώτη φορά προϋπολογίζεται μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος.

Αυτή προκύπτει από το «ψαλίδισμα» των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών φορέων, τον δραστικό περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών αλλά και των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης στο μέτωπο των δαπανών κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει την καθήλωση μισθών και συντάξεων, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να έχει ανακοινώσει αυξήσεις 1,5% οριακά υψηλότερα του πληθωρισμού για το 2010.

Σύγκριση

Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι περίπου στο μέσο της ΕΕ, αν και χωρίς ορθολογική κατανομή, ενώ τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ κατά πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως γιατί υπάρχει η φοροδιαφυγή.

Για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμοστεί «πόθεν έσχες» για όλους και παράλληλα στον προϋπολογισμό υπάρχουν περιθώρια αύξησης των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το προσχέδιο, καθώς σε αυτό δεν έχουν προσμετρηθεί η πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και η αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο προσχέδιο προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με εφέτος. Με την κατάθεση του προϋπολογισμού ξεκινάει και ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Επίσης ενδεικτικό των ισχυρών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως μετά τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει το ασφαλιστικό θέμα.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share