15/11/09

Οι δαπάνες θα προδίδουν στη Εφορία το πραγματικό εισόδημα ....

Ακόμα και την πρώτη κατοικία θα «αγγίζει» το σύστημα των τεκμηρίων νέας φιλοσοφίας που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να στήσει δίχτυ στη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος.

Με το νέο σύστημα, το οποίο σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010, η Εφορία θα περνά από ψιλό κόσκινο τις δαπάνες των φορολογουμένων για αγορά περιουσιακών...

...στοιχείων αλλά και για τη χρήση τους (ακίνητα, αυτοκίνητα, κ.ά.), τα ποσά των καταθέσεών τους στις τράπεζες, όπως και τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.

Το άθροισμά τους θα συγκρίνεται με το δηλωθέν εισόδημα και, όπου υπάρχουν διαφορές, θα επεμβαίνει με έλεγχο η Εφορία για να προσδιορίσει τον φόρο.

Από τη λίστα των δαπανών που θα τσεκάρει η Εφορία θα ξεκινούν απο πάγιες δαπάνες νοικοκυριών, φροντιστήρια παιδιών κτλ εώς αγορά και συντήρηση πρώτης κατοικίας, για αγορά και χρήση αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, καθώς και για πισίνες και οικιακούς βοηθούς.

Παράλληλα θα προσμετράται η αύξηση των καταθέσεων των φορολογουμένων στις τράπεζες, τις οποίες θα δηλώνουν όπως και τις επενδύσεις τους σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα και ρέπος.

Η Εφορία θα ζητά ακόμη τις δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης ή χαλιά μεγάλης αξίας κτλ.

"Διάλογος" τον Νοέμβριο

Επί του παρόντος, δεν είναι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η συλλογή αποδείξεων από κάθε δαπάνη, παρ΄ ότι μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία περιλαμβάνεται και η συλλογή αποδείξεων ακόμα και από το... περίπτερο, ώστε με το κίνητρο της μείωσης του φόρου να παταχθεί ριζικά η φοροδιαφυγή.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο του διαλόγου που θα αρχίσει εντός του Νοεμβρίου για να προκύψει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση αρχικά θα θέσει ως περίγραμμα αλλαγών μόνο τις προγραμματικές της θέσεις, θέλοντας να αναδείξει το στοιχείο της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. «Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης» λένε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης δηλώνοντας ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα υποβληθεί.

Για το θέμα των νέων τεκμηρίων ή του «πόθεν έσχες για όλους», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, οι βασικές κατευθύνσεις έχουν τεθεί και απομένει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Τεκμήριο για κάθε... κεραμίδι


Το νέο σύστημα θα σημάνει το τέλος των τεκμηρίων με τη σημερινή τους μορφή, καταργώντας τους διαχωρισμούς ανάμεσα σε κύρια και εξοχική κατοικία ή υπερπολυτελή και μικρά αυτοκίνητα. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα έχουν αφενός ένα κόστος αγοράς που θα πιστοποιείται από την απόδειξη ή το συμβόλαιο και αφετέρου ένα κόστος χρήσης, αφού ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων.

Σήμερα, τα ακίνητα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και δευτερεύουσα άνω των 150 τετραγωνικών, ενώ ισχύει πόθεν έσχες (τεκμήριο απόκτησης) για αγορά ή ανέγερση ακινήτου πρώτης κατοικίας πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα.

Με τις αλλαγές, θα δηλώνεται στην Εφορία η αγορά ή ανέγερση κάθε κατοικίας χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων και χωρίς διαχωρισμό σε κύρια ή εξοχική, αλλά και το κόστος χρήσης αυτής. Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση ή δαπάνες συντήρησης θα συνυπολογίζονται στο ετήσιο κόστος χρήσης, το οποίο εξετάζεται να προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά μέτρα.

Στο κόστος χρήσης αναμένεται να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, ως προς τα τετραγωνικά, καθώς υπάρχουν σκέψεις για καθιέρωση κόστους από το πρώτο τετραγωνικό ή εναλλακτικά πάνω από τα 100-120 τ.μ. όσον αφορά την πρώτη κατοικία.

Για τη δευτερεύουσα κατοικία το κόστος χρήσης θα αφορά κάθε τετραγωνικό. Αλλαγές μελετώνται και στις εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα αναφορικά με τους επιτηδευματίες που ασχολούνται με την πώληση οικοδομών, τους οποίους δεν «πιάνουν» τα τεκμήρια. Εξετάζεται η κατάργηση της εξαίρεσης και η δήλωση της αγοράς από την εταιρεία.

Διαβάστε και αυτό εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share