15/11/09

110.000 δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται να ... την κάνουν λόγο του ασφαλιστικού

Ενα βήμα πριν από την... έξοδο είναι 110.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει ήδη ξεμείνει από ρευστό.

Οι άστοχοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.




Τώρα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για το θέμα και αναζητεί φόρμουλα για τη αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Με βάση το ισχύον σύστημα περίπου 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.

Από αυτές απειλούνται περίπου 140.000 γυναίκες, οι οποίες θα δουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση να αυξάνονται από 5 έως 17 χρόνια.

Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν και τις νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.

Οι υπόλοιπες 110.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως, αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες -δηλαδή οι μισές από όσες έχουν δικαίωμα-, το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτιναχθεί στα 2,8 δισεκατομμύρια

Το Ταμείο είναι ήδη στο «κόκκινο», καθώς έχει ξεμείνει από ρευστό και αναζητεί 650 εκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 16.700 αιτήσεις και ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος κυμαίνεται από 17 έως 18 μήνες.

Το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο κύμα φυγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Δημόσιο λόγω της ανασφάλειας για το Συνταξιοδοτικό.
Για παράδειγμα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον δημόσιο τομέα το 2005 ήταν 10.600 και το 2008 έφταναν τις 23.000.

Η κατάσταση του ασφαλιστικού φορέα επιδεινώνεται και από το ότι υπάρχει μείωση των εσόδων από τα 30 εκατομμύρια ευρώ στα 23 εκατομμύρια το μήνα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, «τα χρήματα αυτά επαρκούν για την καταβολή του εφάπαξ μόνο σε 600 νέους δικαιούχους τον μήνα».

Μικρότερες συντάξεις

Σημειώνεται πως η πρόωρη έξοδος δεν ζημιώνει μόνο τα Ταμεία αλλά και τις ίδιες τις ασφαλισμένες που καλούνται να συμβιβαστούν με μικρότερες συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενη στο Δημόσιο που είναι 55 ετών και έχει συμπληρώσει 25ετή υπηρεσία δικαιούται μειωμένη σύνταξη 554 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, αν μείνει άλλα πέντε χρόνια στη δουλειά, θα πάρει σύνταξη 926 ευρώ τον μήνα.

Για να «ξεμπλοκάρει» η καταβολή του εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης έχουν ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση του Ταμείου με 50 εκατομμύρια ευρώ σε πρώτη φάση. Παράλληλα θα ξεκινήσει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στο Ταμείο Πρόνοιας και όσων εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Διαβάστε και αυτό εδώ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share