13/11/09

Ποιό είναι το νέο "έξυπνο" Πόθεν Έσχες !!!

Νέο "έξυπνο" Πόθεν έσχες ετοιμάζει για όλους το υπουργείο Οικονομικών.

Ολα τα περιουσιακά στοιχεία, τα εισοδήματα από κάθε πηγή, οι αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, οι καταθέσεις σε τράπεζες, οι αγορές μετοχών και οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και η αγορά ομολόγων θα αναγράφονται από το επόμενο έτος στη φορολογική δήλωση που θα κληθούν να υποβάλουν 8.500.000 φορολογούμενοι με σκοπό...




να γίνουν διασταυρώσεις και να εντοπιστούν όσοι... φοροδιαφεύγουν.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , προχωρεί σε ριζικές αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης εφαρμόζοντας ένα νέο και διευρυμένο «πόθεν έσχες» για όλους, είτε δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα.

Το νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το 2010 θα περιλαμβάνει αναλυτικούς κωδικούς οι οποίοι θα αφορούν σχεδόν το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά, όπως είναι η αγορά αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής, μετοχών, είτε αυτές γίνονται με μετρητά είτε με πιστωτικές κάρτες.

Από τις συγκεκριμένες δαπάνες δεν θα εξαιρούνται ούτε τα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων, τα ενοίκια πρώτης, δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας, οι αγορές καταναλωτικών αγαθών πάνω από κάποια αξία, π.χ.

1.000 ευρώ, η διαμονή σε ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια και γενικά ό,τι μπορεί να θεωρηθεί οικογενειακή δαπάνη.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να αναγραφούν τα αναλυτικά στοιχεία όλων των καταθετικών λογαριασμών που διατηρεί η οικογένεια και τα προστατευόμενα μέλη.

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να συλλάβει την καλπάζουσα φοροδιαφυγή.

Τα τεκμήρια διαβίωσης όπως ισχύουν σήμερα θα αποτελέσουν παρελθόν
, καθώς θα αντικατασταθούν π.χ. στην περίπτωση των αυτοκινήτων, των ακινήτων και των σκαφών αναψυχής από τις πραγματικές δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος κάθε χρόνο για να συντηρεί και να χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Χαρακτηριστική ήταν χθες η δήλωση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα πρέπει για παράδειγμα κάποιος να εξηγήσει «γιατί έτυχε να αγοράσει ένα σπίτι, δύο σκάφη και ένα αυτοκίνητο, όταν είναι γιατρός του ΕΣΥ ».

Η συγκεκριμένη αναφορά δείχνει το βάθος των ελέγχων που πρόκειται να διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να φέρει στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα ή κεφάλαια που έχουν προέλθει από παραοικονομία.

Σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό, θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για να αποτυπώνονται με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια και πληρότητα τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία του Έλληνα φορολογούμενου.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν την κατάργηση σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου βέβαια δεν μας είπε τι θα γίνει με το Πόθεν Έσχες
των Βουλευτών ;;;;

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share