13/11/09

Αποσυμφόρηση των φυλακών με αποφυλακίσεις και τροπολογίες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Αντί να λάβουν μόνιμα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών με ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστηματών με ουσιαστική πλέον βελτίωση των συνθηκών κράτησης...

Επιλέγουν την οικονομική λύση με προσωρινά μέτρα, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μείωση των ποινών , και "παραθυράκια" στο νόμο για ευκαιρίες γρηγορότερης αποφυλάκισης των κρατουμένων.




Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως, «η χωρητικότητα του συνόλου των καταστημάτων κράτησης ανέρχεται σε 9.103 κρατούμενους και σήμερα κρατούνται 11.432, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών».

Επισήμανε δε, ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών θα κινηθεί άμεσα σε δύο επίπεδα,

1ον. Με άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για επέκταση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες και κοινοποίησε ότι «στις φυλακές έχουν συγκροτηθεί επιτροπές για να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα του νέου ιού της γρίπης και είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».

2ον. Με άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να αντικατασταθούν τα 282 άθρα και 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε: "Με τις νέες τροπολογίες επιβάλλεται πλέον ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την επιβολή περιοριστικών όρων.
Δηλαδή, δεν θα υπάρχει προφυλάκιση για όσους προβλέπονται ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης εκτός εάν έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν με ποινή κάθειρξης."

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είπε οι χρήστες και οι μικρέμποροι ναρκωτικών θα αποφυλακίζονται (υφ΄όρων απόλυση), όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι εφόσον έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση (μέχρι πέντε χρόνια), όταν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη, εφόσον έχουν εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους.

Αντίθετα, οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται μετά την έκτιση των 25 ετών της ποινής τους.

Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ακόμα ότι θα επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια.

Και αυτό γιατί ορισμένοι δεν πρόλαβαν «να εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του προκατόχου του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι όσοι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν προς 3 ευρώ την ημέρα τις ποινές τους, μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους.

Κανένα ελικοδρόμιο, θα φτίαξετε κ.Καστανίδη ;;;...

Για να "αποσυμφορίζονται" και μερικοί απο μόνοι τους, ν'αραιώνουμε γρηγορότερα;;;

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share