«Ψάχνουμε για δουλειά, αλλά δεν βρίσκουμε», λένε οι πτυχιούχοι, οι οποίοι ψάχνουν για εργασία αλλά δυστυχώς η πλειονότητα πέφτει σε... κλειστές πόρτες.
Oι περισσότεροι ψάχνουν για αρκετό διάστημα. Οι «τυχεροί» βρίσκουν την ιδανική εργασία μέσα σε μερικούς μήνες, οι πιο πολλοί όμως χρειάζεται να περιμένουν δύο, τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια...
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), από τους 442.600 ανέργους το δεύτερο τρίμηνο του 2009, οι 52.700 έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.
«Η ύπαρξη ενός πτυχίου δεν συνεπάγεται εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και οργανωμένο πλάνο ενεργειών», επισημαίνει η κ. Χριστίνα Δακτυλίδου, διευθύντρια τμήματος στελέχωσης μόνιμου προσωπικού της Αdecco Ελλάδος.
Η κύρια αιτία, όπως προσθέτει, που οδηγεί μεγάλο αριθμό νέων σε αδιέξοδο είναι σίγουρα η ίδια η αγορά εργασίας, «η οποία έχει κορεστεί σε συγκεκριμένους τομείς και δεν επιτρέπει την είσοδο νέων υποψηφίων, με τη ζήτηση να είναι υπερβολικά περιορισμένη και την προσφορά υπερβολικά αυξημένη».
Δεν είναι λίγοι πάντως κι εκείνοι οι οποίοι, βλέποντας ότι το πτυχίο δεν είναι αρκετό για μία θέση εργασίας, σκέφτονται να αφήσουν τον τόπο κατοικίας τους και να μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη ή χώρα ή ακόμα και να καταφύγουν σε ένα δεύτερο πτυχίο.
Οι περισσότεροι όμως, επειδή δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, ψάχνουν να βρουν μία οποιαδήποτε δουλειά για να καλύψουν τα έξοδά τους.
«Η ευελιξία των νέων κατά την αναζήτηση εργασίας είναι πολύ σημαντική, καθώς η εμμονή σε συγκεκριμένη κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει τον υποψήφιο σε αδιέξοδο και να του κοστίσει σε χρόνο και πολύτιμες εμπειρίες», τονίζει η κ. Δακτυλίδου.
Πανελλαδική έρευνα στους αποφοίτους των ετών 1998- 2000, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007 κι έγινε με βάση τα στοιχεία των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων όλης της χώρας, παρακολούθησε την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μετά την ορκωμοσία τους. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι το 17,1% των πτυχιούχων του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας παραμένουν άνεργοι επτά με εννέα χρόνια αφού πήραν το πτυχίο.
Μάλιστα, υπάρχουν πτυχιούχοι οι οποίοι εργάζονται σε τομείς άσχετους με τις σπουδές τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όσων τελείωσαν το Τμήμα Θεολογίας, όπου το 56,4% απασχολείται σε θέση που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο σπουδών.
«Όταν έρχονται οι απόφοιτοι για να τους κατευθύνουμε αγωνιούν γιατί δεν ξέρουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», λέει η υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατιάνα Ευσταθίου.
Συμπληρώνει δε ότι για κάποιους είναι μονόδρομος ένα νέο πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό, «φτάνοντας στο σημείο να έχουμε νέους με δύο πτυχία, μεταπτυχιακά, οι οποίοι όμως είναι για τις εταιρείες υπερβολικά... ικανοί».
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...