Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών στον ΟΛΠ.
Στο Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις.
Ποιές οι πρώτες αντιδράσεις....
Παράνομη κρίθηκε τελικά από το Πρωτοδικείο του Πειραιά, η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την απόφασή του το Πρωτοδικείο ζητεί την άμεση εφαρμογή της και απαγορεύει την ύπαρξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων με τα ίδια αιτήματα.
Ωστόσο, αν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά δεν συμμορφωθούν και συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, το Πρωτοδικείο Πειραιά θα επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα για κάθε μέρα απεργίας στην ΟΜΥΛΕ αλλά και στον Πρόεδρο και στον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο Πρωτοδικείο είχαν προσφύγει τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς και 48 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, συνεχίζεται και σήμερα, Τρίτη, η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αργότερα αναμένεται να συνεδριάσει η ΟΜΥΛΕ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Το δικαστήριο μεταξύ άλλων έκρινε ότι οι εργαζόμενοι έχουν πάρει προφορικά και γραπτώς επαρκείς διαβεβαιώσεις για την προστασία των εργασιακών τους και απαγόρευσε κάθε νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ημερησίως πρόστιμο 4.000 ευρώ στους εκπροσώπους τους, όπως είχε αποφασίσει και το 2008 σε αντίστοιχη περίπτωση το Ναυτικό Εφετείο του Πειραιά.
Παράνομη η απεργία στο λιμάνι
Η πλευρά των εργαζόμενων υποστήριζε ότι προηγούμενη απόφαση του Εφετείου (το 2008, που απαγόρευε επανάληψη απεργιακών κινητοποιήσεων με αφορμή την εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην COSCO) αναφερόταν σε απεργία με διαφορετικά αιτήματα.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Απερίφραστα καταδικάζει η ΓΣΕΕ «τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες».
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, μοναδική λύση είναι ο ουσιαστικός διάλογος:
Παράνομη η απεργία στο λιμάνι
της κυβέρνησης με τους απεργούς εργάτες και υπαλλήλους του λιμανιού για την πλήρη και χωρίς όρους κατοχύρωση της απασχόλησης τους, των εργασιακών δικαιωμάτων τους και της κοινωνικής ασφάλισης.
της κυβέρνησης με την Cosco για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης στη βάση και των επισημάνσεων της ΟΜΥΛΕ και όλων όσων αφορούν στα συμφέροντα του Δημοσίου (έλεγχος, φορολογικά, κ.ά).
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος σε σχετική δήλωσή του σημειώνει ότι «η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αφήνει, πλέον, κανένα περιθώριο στους εργαζομένους στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τις απεργιακές τους, με οποιαδήποτε μορφή, κινητοποιήσεις. Πρέπει να σεβαστούν τη νομιμότητα και, επιτέλους, να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και εν κατακλείδι ολόκληρης της κοινωνίας.
Αντίθετα, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τονίζει ότι «καταδικάζει την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα Λιμάνια και εκφράζει την αντίθεσή της στη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε ως παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών», τονίζοντας ότι είναι «αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την Κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους».
Αποφασίζουν τώρα
Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται άμεσα νέα συνεδρίαση από τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, προκειμένου να αποφασίσουν την στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.
Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ.Γεωργακόπουλος πάντως ήδη από τη Δευτέρα σημείωσε ότι ναι μεν η απόφαση του δικαστηρίου «θα γίνει σεβαστή» αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι η Ομοσπονδία «έχει και άλλους νόμιμους τρόπους για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».
Εξάλλου την Τρίτη αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντά νέου προέδρου και διευθ.συμβούλου του ΟΛΠ ο Γ.Ανωμερίτης. Ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναμένεται να επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τους συνδικαλιστές.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...