Η Κομισιόν αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ζητά την άμεση ανεξαρτητοποίηση της.
Μάλιστα, ασκήθηκε κριτική ακόμη και για τις μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο το 2010 που οδηγούν σε αύξηση του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας κατά 3,5% σε μια περίοδο που- όπως ειπώθηκε- απαιτείται δραστική περικοπή δαπανών.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου τους εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την «επανεμφάνιση των προβλημάτων με τα Ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία», επιβεβαιώνοντας ότι το κλίμα παραμένει βαρύ εις βάρος της χώρας.
Από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε δέκα δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει πως οικειοθελώς ο ίδιος ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat) στις διαδικασίες για τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων, προκειμένου να πείσει για τις καλές του προθέσεις.
Το Συμβούλιο κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση «να πάρει επειγόντως μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ελληνικές στατιστικές».
Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει έκθεση πάνω στο θέμα αυτό ώς το τέλος του 2009 και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν
Οι νέες συστάσεις της Επιτροπής αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα τον Φεβρουάριο, μετά την υποβολή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια τις τοποθέτησε σε 2-3 μήνες.
Οι δεσμεύσεις
Θέλοντας προφανώς να σταματήσει την επιδείνωση του κλίματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε, όπως ο ίδιος είπε, για τις εξής κινήσεις ή προθέσεις της κυβέρνησης:
1 Την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
2 Τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος, που θα υποβάλει στον υπουργό Οικονομικών ένα πόρισμα για την ποιότητα των στοιχείων και τις διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτών των δυο πρώτων κινήσεων ζητήθηκε η συμβολή της Εurostat.
3 Την κατάργηση των stage και την επανεξέταση μιας σειράς από βραχυπρόθεσμα μη μόνιμα συμβόλαια, στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
4 Τη δημιουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής μισθών στον δημόσιο τομέα.
5 Την εφαρμογή της αρχής δύο αποχωρήσεις για μία πρόσληψη στον δημόσιο τομέα.
6 Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα.
7 Την κατάρτιση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών.
8 Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και την ένταξή τους στην κλίμακα.
9 Την επανεξέταση, από μηδενική βάση, του τρόπου κατάρτισης, παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
10 Την εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σχετικό άρθρο εδώ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...