Λίγο πριν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το κλίμα και ενώ είχαν αποχωρήσει πολλοί ηγέτες συμφώνησαν τελικά σε ένα κοινό κείμενο.
Μετά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και λίγο πριν η αυλαία πέσει με ένα μεγάλο ναυάγιο στην Κοπεγχάγη, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται πως κατέληξε σε συμφωνία για το κλίμα με τον κινέζο πρωθυπουργό, τον πρωθυπουργό την Ινδίας και τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής....
Η "σημαντική συμφωνία" που επιτεύχθηκε δεν είναι αρκετή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι ένα "σημαντικό πρώτο βήμα", δήλωσε αξιωματούχος.
"Καμία χώρα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη με κάθε στοιχείο αλλά είναι ένα σημαντικό και ιστορικό βήμα προς τα εμπρός και ένα θεμέλιο από το οποίο (μπορεί) να γίνει περαιτέρω πρόοοδος", είπε ο αξιωματούχος.
"Δεν είναι επαρκής για να καταπολεμηθεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα".
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο εθνικών δράσεων και δεσμεύσεων.
Συμφωνία επιτεύχθηκε επίσης για έναν χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ο στόχος "ελάφρυνσης" είναι οι 2 βαθμοί Κελσίου.
Οι χώρες συμφώνησαν να δίνουν πληροφορίες για τις εκπομπές τους μέσω "εθνικών επικοινωνιών" με πιθανότητα διεθνών διαβουλεύσεων
Το παρασκήνιο των συνομιλιών ήταν μεγάλο με τους ηγέτες να εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον τις συνομιλίες. Είχε προηγηθεί η έκκληση του επιτρόπου της Ε.Ε. σε θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, ο οποίος ζήτησε από τους ηγέτες να παραμείνουν στις συνομιλίες όλο το βράδυ μέχρι να υπάρξει συμφωνία.
Αντίθετα ο ΟΗΕ διέψευσε ότι ζήτησε κάτι τέτοιο από τους ηγέτες, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποχώρησε από τις συνομιλίες διότι είχε άλλες υποχρεώσεις. Νωρίτερα είχε πει από το βήμα της Κοπεγχάγης ότι "είναι σαφές ότι υποτιμήσαμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, ούτε καν σε μία συμφωνία νομικά δεσμευτική, αλλά σε μία γενική διακήρυξη".
Επί της ουσίας όμως η Κοπεγχάγη μετατράπηκε σε ρίνγκ που συγκρούστηκαν οι δύο μεγάλοι ρυπαντές, οι ΗΠΑ και η Κίνα, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι δεν παίρνει τις κλιματικές αλλαγές στα σοβαρά.
Στην πράξη και οι δύο χώρες είναι απρόθυμες να δεσμευτούν για δραστικά μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, καθώς φοβούνται τις κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...