22/12/09

Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα "σπασμένα" των Ελληνικών κυβερνήσεων !

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί "λόγο ανησυχίας" για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους της» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Τώρα επανέρχεται στο θέμα και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο χερ Schaeuble ξεκαθαρίζει ότι η Γερμανία «δεν μπορεί να πληρώσει για τα δημοσιονομικά λάθη της Ελλάδας» και κατηγορεί τη χώρα μας ότι «για χρόνια ζούσε πέρα από τα όριά της»!





Στάση και δήλωση ενδεικτική της άποψης που φαίνεται να έχουν σχηματίσει οι εταίροι μας – και πιστωτές μας – για την κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά και για την τύχη που ενδεχομένως θα έχει η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να κερδίσει «χείρα βοηθείας» και παρατάσεις επί παρατάσεων από τους Ευρωπαίους συνομιλητές της.

Την ίδια ώρα η αγορά – σωστότερα οι αγορές – αναμένουν τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας, αυτή τη φορά από την Moody’s και μοιάζουν άπαντες να θεωρούν δεδομένη όχι μια απλή υποβάθμιση αλλά μια υποβάθμιση κατά δύο μονάδες της κλίμακας. Όπερ σημαίνει μεγαλύτερους ... μπελάδες για τη χώρα, καθώς ο αντίκτυπος στη διαδικασία δανεισμού θα είναι τεράστιος!


Αμφισβητούν δηλαδή και το κατά πόσον τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα.

Η δε Standard & Poor’s, η οποία έχει ήδη υποβαθμίσει την οικονομία μας - και, μάλιστα, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα υποβάθμιση – θέτει ένα άλλο ζήτημα το οποίο αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και το οποίο δεν είναι άλλο από την προβλεπόμενη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά τη νεά χρονιά.

Η S&P βλέπει άνοδο του ευρώ έως τα 1,70 δολ. το επόμενο έτος και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική έκθεση, "Μια τέτοια εξέλιξη θα επιβαρύνει περαιτέρω τις χώρες αυτές για τις οποίες η πρόσφατη άνοδος του ευρώ έχει ήδη μεταφραστεί σε απώλεια της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία".





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share