10/1/10

Οι αγρότες της Άρτας κατεβαίνουν στο δρόμο στις 11 Γενάρη

Αγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις, πραγματοποιείται στην Αρτα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, τη Δευτέρα 11 του Γενάρη, στις 10 το πρωί, στη γέφυρα Καλογήρου.

Με περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά του νομού απευθύνεται το αγωνιστικό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιείται σε...




...μια περίοδο όξυνσης και επιδείνωσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με αιχμή τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής, που σε συνδυασμό με τις αθρόες εισαγωγές εσπεριδοειδών, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οδηγούν στον οικονομικό αφανισμό και στο ξεκλήρισμα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραγωγοί πορτοκαλιών και μανταρινιών, που αποτελούν τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής, εξωθούνται να πουλήσουν την παραγωγή τους σε τιμές ...«φλούδας» στους εμποροβιομήχανους, γεγονός το οποίο, μαζί με την ολική αποδέσμευση της επιδότησης και στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή από την 1η του Γενάρη του 2010, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση.

Σοβαρά εμπόδια για να εξακολουθήσουν να μείνουν στον τόπο τους αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι μετά την ανακοίνωση των τιμών, κάτω του κόστους, από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ (1,05 ευρώ το κιλό στο πρόβειο, 0,57 στο γίδινο και μείωση των τιμών από 3 έως 6 λεπτά στο αγελαδινό - 0,42 και 0,39 ευρώ - με βάση τις ποσοστώσεις).

Μέσα από την κινητοποίηση αυτή διεκδικείται μεταξύ άλλων ο καθορισμός ελάχιστα εγγυημένων τιμών σε όλα τα εσπεριδοειδή, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό, να μπει φραγμός στις μαζικές, ανεξέλεγκτες και αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες και την ΕΕ, να παταχθεί η ασυδοσία και εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες και εμπόρους, εκφράζεται η αντίθεση στην αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, κ.ά.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share