22/1/10

Στο 12,85 του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το Ταμειακό Έλλειμμα του 2009

Στα 30,844 δισ. ευρώ ή 12,8% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα του 2009, από 17,1 δις ή 7,2% του ΑΕΠ το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25,318 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σκαρφάλωσε στα 7,304 δισ. ευρώ (σε σύνολο 9,5 δισ. ευρώ που ήταν το ύψος του ΠΔΕ).




Με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το 2009 επρόκειτο να εισπραχθούν από την ΕΕ 3,5 δισ. ευρώ ως κοινοτική συμμετοχή για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά τελικά απορροφήθηκαν 2,2 δισ. ευρώ, κάτι που εξηγεί τη διεύρυνση του ελλείμματος του ΠΔΕ και του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι συνήθως το ταμειακό έλλειμμα (εισροές και εκροές σε πραγματικό χρόνο) είναι υψηλότερο από το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπολογίζεται η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» (πλεονάσματα) των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πολλές φορές, η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» υπόκειται στους Ελληνικούς κανόνες της «δημιουργικής» λογιστικής, δηλαδή ένα κράτος μειώνει το πραγματικό έλλειμμα υπολογίζοντας ανύπαρκτα ή μικρότερα απ' ότι αναφέρονται πλεονάσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόκλιση οφείλεται στη διαφορετική αποτύπωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και καταβολής 1,2 δισ. ευρώ για χρέη των νοσοκομείων που πληρώθηκαν το 2009 και συμπεριλήφθηκαν στο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.

Στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα εγγράφονται με την παράδοση, σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων εγγράφονται όταν δημιουργήθηκε η υποχρέωση.

Όπως διευκρινίζει η ΤτΕ, τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική, ταμειακή και εθνικολογιστική βάση είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους, αλλά όχι με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η οποία επιπλέον περιλαμβάνει τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σημαντικό αριθμό Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Επιπλέον, τα ταμειακά στοιχεία καταγράφουν το σύνολο των ταμειακών ροών εντός του έτους, ενώ τα εθνικολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών (ESA 95), καταρτίζονται με βάση το χρόνο γένεσης της υποχρέωσης ή δημιουργίας της απαίτησης, ανεξαρτήτως του χρόνου καταβολής ή είσπραξης του σχετικού ποσού.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share