3/1/10

Έκρηξη ανεργίας , στους 762.000 οι άνεργοι !

Διακόσιες χιλιάδες επιπλέον άνεργους προσέθεσαν το 2009 στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ η οικονομική κρίση και η απουσία, έως και σήμερα, στοχευμένων ενεργητικών πολιτικών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, λίγο πριν από την λήξη του χρόνου (στις 28 Δεκεμβρίου) ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων έφτασε τις 762.000 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 199.483 άτομα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ’09




Το ποσοστό των ανέργων, με βάση τον αριθμό των απασχολουμένων σε ολόκληρη τη χώρα (4.577.844 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, του μηνός Σεπτεμβρίου, της ΕΣΥΕ), εκτινάσσεται, έτσι, στο 14,3%.

Ποσοστό το οποίο απέχει κατά πολύ από το επίσημο όριο της στατιστικής ανεργίας (περί το 9,1%) και θέτει θέμα τόσο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής όσο και για την τόνωση της απασχόλησης που «ξεχάστηκαν» υπό το βάρος των δυσμενών αξιολογήσεων των ξένων οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και την πίεση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους?

Την επιδείνωση του δείκτη της ανεργίας και τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στην αγορά εργασίας (αποτέλεσμα της αδυναμίας των επιχειρήσεων να απορροφήσουν το εργατικό δυναμικό κάτω από τις νέες συνθήκες) επιβεβαιώνει και η μεγάλη αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων που επίσημα, πλέον, δηλώνουν στον ΟΑΕΔ ότι «αναζητούν εργασία»:

Το Δεκέμβριο έφτασαν τις 531.000 από 473.212 που ήταν μόλις τον προηγούμενο μήνα και από τις 305.711 που ήταν, κατά μέσο όρο, στη διάρκεια του 2008 (πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση). Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, παράλληλα, παραμένει σταθερός στις 250.000.

Η εκρηκτική αυτή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (το δεύτερο πρόβλημα που προκαλεί η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στον ΟΑΕΔ) στέλνουν ένα διπλό σήμα κινδύνου.

Πρώτον
, για τον αριθμό του ολοένα αυξανόμενου «στρατού» των ανέργων. Στελέχη του ΟΑΕΔ και των συνδικάτων προβλέπουν ότι «οι άνεργοι θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουν τις 800.000 μέσα στους πρώτους μήνες του 2010».

Δεύτερον, για τους πρόσθετους πόρους που διαπιστώνεται ότι χρειάζονται να «επενδυθούν» για την καταπολέμηση της ανεργίας και την εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης, όπως υπογραμμίζουν σε κάθε συζήτηση για τις προοπτικές το 2010 ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων στο Δ.Σ. του Οργανισμού (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ).

Mε αυτά τα δεδομένα, η νέα διοίκηση του OAEΔ σε συνεργασία με τον υπουργό Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης A. Λοβέρδο αναζητεί πρόσθετους πόρους κυρίως μέσω του EΣΠA. Στα νέα προγράμματα θα είναι και η τετραετής επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υποβοήθηση των προσλήψεων νέων σε ηλικία ανέργων (με ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην απολύονται εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας).

Δυσοίωνες προβλέψεις για ανεργία στο 17,3%


Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην τελευταία έκθεσή του προβλέπει ότι η πραγματική ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της και θα φτάσει στο 17,3% αν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.

Πέρα από τις απώλειες εσόδων που προκαλούνται σε μια κρίσιμη περίοδο για την κοινωνική ασφάλιση (η μη ασφάλιση 762.000 ατόμων στερεί από τα Ταμεία ετησίως πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ), πίεση θα υπάρξει στο κράτος πρόνοιας, στις εργασιακές σχέσεις (αποδιοργάνωση με αύξηση των «ευελιξιών») καθώς και στους άνεργους (επιμήκυνση της διάρκειας της ανεργίας χωρίς τις εγγυήσεις που έχουν άλλες χώρες για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των ανέργων και απαξίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων).





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share