5/1/10

Μια επιστολή ενός...«Τούρκου» της Θράκης στον Γιώργο Παπανδρέου!

Παρέμβαση στον πρωθυπουργό για εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της… «τουρκικής μειονότητας»!

Παραθέτουμε άνευ ιδιαιτέρων σχολίων μία επιστολή του (αυτοφερόμενου ως) συγγραφέα και ερευνητή Ριζά Κιρλιντοκμέ προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Και πάντως δεν θα σχολιάσουμε το πόσες φορές γίνεται λόγος για «τουρκική μειονότητα» και «Τούρκους ή Τουρκομουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης» (αυτό συνηθίσαμε πλέον να το ξεπερνάμε ως δεδομένο και να αναζητούμε στα λόγια των εγκαθέτων του Προξενείου πιο…σοβαρά «ατοπήματα»)!

Προσέξτε λοιπόν απλώς την παράκληση προς τον πρωθυπουργό (με ύφος μάλιστα εκνευριστικά επιτηδευμένης δουλοπρέπειας) για αλλαγές στη μειονοτική εκπαίδευση, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των μειονοτικών (δηλαδή η…τουρκική) και η διαφύλαξη της εθνοτικής τους ιδιαιτερότητας ως Τούρκων!

Προσέξτε
ακόμη τον συμψηφισμό που επιχειρείται στην επικαλούμενη αναγκαιότητα να διατηρηθούν οι ταυτότητες της εδώ «τουρκικής μειονότητας» και της ελληνικής στην Κωνσταντινούπολη!

Προφανώς η φαρισαϊκά επιλεκτική μνήμη ορισμένων τώρα ξανα-ανακάλυψε την έννοια της αμοιβαιότητας, αναβαπτίζοντας σε μειονότητα ισότιμη (με την ανθούσα μουσουλμανική της Θράκης) τα θλιβερά απομεινάρια της ελληνικής παρουσίας στην Πόλη!

Για την ιστορία, να αναφέρουμε βεβαίως κλείνοντας ότι ο αξιότιμος κύριος Ριζά Κιρλιντοκμέ είναι εκπαιδευτικός (κατέχει μάλιστα τη θέση του διευθυντή στο Μειονοτικό Λύκειο Ξάνθης!), αρθογραφεί στην τουρκόφωνη προξενοφυλλάδα «Γκιουντέμ» και ακόμη παριστάνει τον ιστοριοδίφη (ερευνώντας – λέμε τώρα – πτυχές του ιστορικού παρελθόντος της Θράκης, προς τη γνωστή βεβαίως κατεύθυνση, της ανάδειξης του…τουρκικού της προσώπου)!

Η επιστολή (που περιέχει και κάποιες ενδιαφέρουσες αναφορές σε ζητήματα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων της προηγούμενης περιόδου), πέραν της αποστολής της στον Γιώργο Παπανδρέου, δημοσιεύθηκε (11/12/09) και στη «Γκιουντέμ» (όπου την εντόπισε και ακολούθως τη μετέφρασε ο συνεργάτης της ιστοσελίδας μας www.proxeneio-stop.org Μ.Κ.).

Απολαύστε την:

«Εξοχότατε.

Σαν αποτέλεσμα της Ιστορίας οι μειονότητες των Ελληνορθοδόξων της Κωνσταντινούπολης και των Τουρκομουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης ζουν ανάμεσα στο Ελληνικό και το Τουρκικό έθνος. Με την άδεια σας, να σας θυμίσω πως καθώς υπήρξατε επί μακρόν ΥΠΕΞ, ξέρετε καλά τα προβλήματα και των δύο μειονοτήτων.

Εξοχότατε.

Πριν από λίγο καιρό με μια μεγάλη πολιτική νίκη, γίνατε πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της Ελλάδας για 4 χρόνια. Τώρα πλέον στα πλαίσια της λογικής, όλες οι δυνατότητες είναι στα χέρια σας. Στα πλαίσια αυτών των σκέψεων και όπως φαίνεται από τα αποκόμματα των εφημερίδων, η εξοχότητα του ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να εξασφαλίσει τις ζωτικές θρησκευτικές ανάγκες της Ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, και λίγο μετά την συνάντηση του στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Καραμανλή και την ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε κατά την διάρκεια γεύματος με τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Πρίγκηπο: ¨Επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση που είχαμε δώσει στην αγιότητα του τον Πατριάρxη Βαρθολομαίο των Ελλήνων Ορθόδοξων της Κωνσταντινούπολης, όπως και στον τέως πρωθυπουργό της Ελλάδος και στην ΥΠΕΞ, είμαστε στο σημείο να αποδώσουμε λευκή κάρτα για να εξασφαλιστούνε τα στελέχη της Ελληνοορθόδοξης μειονότητας¨.

Παρατηρούμε μάλιστα ότι το πόσο ικανοποιημένος υπήρξε από αυτήν την είδηση η αγιότητα του ο Πατριάρχης, φαίνεται από το ότι έστειλε γράμμα σε όλες τις μητροπόλεις ανά τον κόσμο που συνδέονται με το Πατριαρχείο, θυμίζοντας τους το να προβούνε στα δέοντα.

Εξοχότατε.

Την ιδιαιτερότητα του ατόμου την καθορίζουν δύο στοιχεία. Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ και η ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Όπως φαίνεται από τα προαναφερθέντα η εξοχότητα του ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Παπανδρέου-ΕρντογάνΔημοκρατίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, υποσχέθηκε την επίλυση της ανάγκης των θρησκευτικών στελεχών που διαφυλάττουν την ιδιαιτερότητα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.

Το αντίστοιχο της Ελληνορθόδοξης μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, που είναι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, δεν έχουν ζωτικές ανάγκες προς διαφύλαξη της ιδιαιτερότητας τους; Φυσικά και έχουν. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι ανάγκες;

Η εκπαίδευση και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.

Εξοχότατε.

Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε το εξής. Οι υπηρετούντες σήμερα στα σχολεία της Τουρκικής μειονότητας της Δ. Θράκης δάσκαλοι φίλοι μας, δεν μπορούνε ούτε να εκφράσουν σωστά στα παιδάκια μας την μητρική μας γλώσσα, ούτε έχουν και την μέθοδο να διδάξουν την μητρική μας γλώσσα. Που σημαίνει ότι η εκπαίδευση και η διδασκαλία των Τουρκομουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης είναι σε άσχημη κατάσταση. Ποια θα είναι η λύση για αυτό το θέμα άραγε; Το παράδειγμα το είδαμε παραπάνω. Με μια παρόμοια μέθοδο με αυτήν που εξασφαλίζει θρησκευτικά στελέχη για τους Ελληνορθόδοξους της Κωνσταντινούπολης, και εσείς ως πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου κάνοντας ένα δώρο μπορείτε να επιτρέψετε όπως έγινε το 1952, να έρθουν μετακλητοί δάσκαλοι από την Τουρκία στην Δυτική Θράκη για να διδάξουν στα παιδιά μας την μητρική μας γλώσσα. Τοιουτοτρόπως, αντιμετωπίζονται οι αναγκαίοι για τις θρησκευτικές τελετές των Ελληνορθοδόξων της Κωνσταντινούπολης και εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αποκτούμε ειδικούς που θα διδάξουν στα παιδάκια μας την μητρική μας γλώσσα.

Εξοχότατε.

Τελειώνω το γράμμα ευχόμενος, κύριε μου, κάθε επιτυχία για την πρώτη σας τετραετία ως πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ.

Συγγραφέας-Ερευνητής
Ριζά Κιρλιντοκμέ

Υ.Γ. Για την περίπτωση πάντως που κάποιος τουρκομαθής έχει την…παραμικρή αμφιβολία, σας παραθέτουμε αμέσως και το πρωτότυπο κείμενο:

Ekselansları;

Tarihin bir olgusu olarak İstanbul’daki Elen Ortodoks ve Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlınları Yunan ve Türk uluslarının arasında yaşamaktadırlar.
Uzun yıllar dışişleri bakanlığı yaptığınız için her iki azınlığın da problemlerini çok iyi bilenlerden olduğunuzu izninizle hatırlatalım.

Ekselansları;

Çok kısa zaman önce çok büyük bir siyasi zafer ile Yunanistan’ın dört yıllık başbakanı ve dışişleri bakanı oldunuz.
Demek ki şimdi akıl ve mantık çerçevesinde yapılması gereken işler için elinizde bütün imkanlar mevcut.

Bu düşünceler çerçevesinde ve yukarıdaki gazete kupüründe çok açık görüldüğü gibi İstanbul’daki Elen Ortodoks azınlığının yaşamsal ihtiyacı olan dini törenlerini ifa etmek üzere gereken elemanlarını temin için T.C. Başbakanı ekselansları Recep Tayyip ERDOĞAN ili ay önce Atina’ya yaptığı ziyarette o zamanki başbakan ekselans Kostas KARAMANLİS’e ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’ye akabinde İstanbul’da Büyükada’da bütün azınlık dini liderlerine verdiği yemekte:

“İstanbun Elen Ortodokslarının dini lideri Partik Bartolomeos hazretlerine, aynen eski Yunan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’na vermiş olduğu sözü tekrarlayarak İSTANBUL’DAKİ ELEN ORTODOKS azınlığının dibi elemanlarını temin için açık kart verdiğini bu noktarda görmekteyiz.”

Ayrıca Patrik Bartolomeos hazretlerinin de bu haberden ne kadar mutlu olduğunu ve bütün dünyadaki İstanbul Patrikhanesine bağlı metropolitlere mektup göndererek gereğini yapmalarını hatırlattığını görmekteyiz.

Ekselansları;

İnsanoğlu benliğini iki unsur ile belirler. DİN ve ANADİLİ. İstanbul Elen Ortodoks azınlığının benliğini koruması için dini eleman ihtiyacını yukarıda görüldüğü gibi çözülmesi için T.C. Başbakanı ekselans Recep Tayyip ERDOĞAN açık söz vermiştir.

Peki, İstanbul Elen Ortodoks azınlığının karşıtı olan Batı Trakya Müslüman Türklerinin benliğini koruması için yaşamsal ihtiyacı yok mu?

Evet, var.
Peki nedir bu ihtiyaç?
Anadilinin eğitimi ve öğretimidir.

Ekselansları;

Şunu kesinlikle bilmelisiniz ki; bugün Batı Trakya Müslüman Türk azınlık okullarında öğretmenlik yapan öğretmen arkadaşlar yavrularımıza ne anadilimizi doğru ifade edebiliyorlar, ne de anadilimizi eğitecek metodu biliyorlar.
Demek ki, bugün Batı Trakya Müslüman Türklerinin anadili eğitimi ve öğretimi çok feci bir vaziyettedir.

Bunun çözümü nasıl mı olacak?
Örneğini yukarıda gördük. İstanbul Elen Ortodoks azınlığına dini uzman temin etme prosedürüne benzeyen bir yöntem ile Batı Trakya Türklerine de sizler Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yorgo PAPANDREU bir jest yapan anadilimizi çocuklarımıza öğretmek için 1952’de olduğu gibi Türkiye’den ödünç eğitmen Batı Trakya’ya gelmesine müsade eder.

Böylece İstanbul Elen Ortodoks azınlığının dibi törenlerini ifa etmek için gereken uzmanlara kavuşur biz Batı Trakya Müslüman Türkeri de anadilimizi ehil uzmanlarla yavrularımıza öğretmiş oluruz.

Ekselansları;

Açık mektubumuza son verirken ilk dört yıllık başbakanlık ve dışişleri bakanlığınızın başarılı geçmesi dileği ile arzediyoruz efendim.

Araştırmacı - yazar
Rıza KIRLIDÖKME
Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από: proxeneio-stop.org


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share