4/1/10

Από χαράτσι σε χαράτσι η ΔΕΗ !

Τα Ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει πλέον να μάθουν να ζουν με το νέο χαράτσι της ΔΕΗ που θα λέγεται.. ΡΗΤΡΑ καυσίμων !!!

Η ρήτρα καυσίμων θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση σε σχέση με συγκεκριμένες τιμές αναφοράς.






Όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ του 10% έως 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%

Όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής.

Η ρήτρα υπολογίζεται με βάση τις τιμές των καυσίμων, όπως ήταν διαμορφωμένες το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή εν προκειμένω για το τρέχον τρίμηνο λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι τιμές μαζούτ και φυσικού αερίου του τελευταίου τριμήνου του 2009.

Ως τιμές αναφοράς είχαν καθοριστεί τα 290 ευρώ ανά μετρικό τόνο για το μαζούτ και τα 25,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Η ΔΕΗ έχει υπολογίσει ότι για το τρέχον τρίμηνο θα υπάρξει μία οριακή μείωση των χρεώσεων, η οποία πλησιάζει τα 0,0015 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ήτοι περίπου 1,5 ευρώ και κάτι κάθε 4 μήνες για την κατανάλωση που συνήθως χαρακτηρίζει μία μέση οικογένεια.

Η ΔΕΗ είχε προβλέψει ακόμη μικρότερες μειώσεις και για τα επόμενα δύο τρίμηνα, ωστόσο αν και το φυσικό αέριο παραμένει στα επίπεδα των τιμών αναφοράς, η τιμή του μαζούτ, μετά την τελευταία άνοδο των διεθνών τιμών του αργού προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και την υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, είναι ενισχυμένη κατά 30% και πλέον.

Αυτή η εξέλιξη παραπέμπει καταρχήν και στην προοπτική αλλαγής της τιμής αναφοράς για το συγκεκριμένο καύσιμο αλλά και στην ανάλογη επιβάρυνση των τιμολογίων βάσει της ρήτρας και μόνο.

Από πλευρά υπουργείου, θεωρείται απίθανη μία θεαματική αλλαγή του ισχύοντος status με αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας, ωστόσο μία μελλοντική βίαιη αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι πολύ πιθανό να ‘ενεργοποιούσε’ μηχανισμούς μέριμνας ειδικά για τους ασθενέστερους κοινωνικά καταναλωτές ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:


Τα ακριβά γούστα των Μεγαλοστελεχών της ΔΕΗ (Δείτε το βίντεο)


Η πιο βρώμικη κιλοβατώρα της Ε.Ε





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share