27/1/10

Μας πήραν "αιχμάλωτους" δανείζοντας μας με τοκογλυφικό επιτόκιο

Έτρεξαν να μας δανείσουν τα κοράκια κι η κυβέρνηση καμαρώνει!

Το υπουργείο Οικονομικών σκόπευε να δανειστεί μεταξύ 3-5 δισ. ευρώ, οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν ύψους 25 δισ. ευρώ και τελικώς δανείστηκε 8 δισ. ευρώ

Το Δημόσιο πρόκειται να πληρώσει πανάκριβο επιτόκιο, σκαρφάλωσε στο 6,2% με καπέλο 3,5% - σε σχέση με το μέσο επιτόκιο πενταετών ομολόγων στην ευρωζώνη...


... επιβαρύνοντας σημαντικά τους τόκους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα για την επόμενη πενταετία.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα επάνω το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και ιδιωτών και θα επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Η ισχυρή ζήτηση για το πενταετές ομόλογο ανακούφισε προς το παρον την κυβέρνηση, αφού επενδυτές (κοράκια) προσέφεραν συνολικά 25 δισ. ευρώ για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα χωρίς ουσιαστικά να έχουν δει από την κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πανάκριβο επιτόκιο δανεισμού ήταν το μοναδικό κίνητρο των καιροσκόπων επενδυτών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η στάση των αγορών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και θα μεταβληθεί προς το χείρον αν δεν ληφθούν τα αναμενόμενα μέτρα από την κυβέρνηση.

«Ουρές επενδυτών για το Ελληνικό ομόλογο»
σημείωναν οι «Financial Τimes» στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Ωστόσο τα υψηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου αναμένεται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού των τραπεζών, το οποίο θα μετακυλισθεί στις χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Επίσης θα επιβαρύνει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους από το 2011 και τα επόμενα χρόνια.

Στη διαμόρφωση του υψηλού επιτοκίου ρόλο έπαιξε και η αναγγελία την περασμένη εβδομάδα ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Οπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, «τέτοιου είδους εκδόσεις δεν προαναγγέλλονται, εκτελούνται». Η ανακοίνωση της έκδοσης και οι δηλώσεις που προηγήθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι επίκειται δανεισμός μόνο αρνητικά αποτελέσματα επέφεραν .

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δάνειο δεν είχε άλλη επιλογή από το προχωρήσει στην έκδοση σε οποιαδήποτε τιμή. Διότι αν αποσύρεις την έκδοση επειδή το επιτόκιο βγαίνει υψηλό, τότε θα δημιουργηθεί πανικός»
αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κερδισμένα βγήκαν και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία την περασμένη εβδομάδα πόνταραν στην πτώση των τιμών των Ελληνικών ομολόγων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share