27/1/10

Πόσο θα κοστίσει στους Έλληνες η "επιτυχία" των ομολόγων

Τελικά σ' αυτή τη χώρα μας παρουσιάζουν ώς επιτυχία αυτά για οποία θα έπρεπε να κλαίμε...

Με το υψηλότερο επιτόκιο από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ πλήρωσε η Ελλάδα την "ανάσα" που της έδωσαν οι κερδοσκόποι υπερκαλύπτοντας την κοινοπρακτική έκδοση 5ετών ομολόγων.

Μετά θα μας λένε όμως πως φταίνε οι ξένοι κερδοσκόποι για την κατάντια μας και όχι η κυβέρνηση που μας "κατέβασε τα παντελόνια" στους ξένους...





Το επιτόκιο των 6,2%, για όσους δεν γνωρίζουν είναι κατά 350 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης στους 5ετείς τίτλους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο ομόλογο η Ελλάδα θα καταβάλλει ΜΟΝΟ για τόκους 296 εκατ. ευρώ περισσότερα κάθε χρόνο από ό,τι η Γερμανία για το ίδιο ποσό -2,48 δισ. ευρώ στην 5ετία- και 176 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ιρλανδία και 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του τίτλου.

Επίσης η αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνει το κόστος άντλησης ρευστότητας και για τις Ελληνικές τράπεζες και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά τα φθηνά κεφάλαια που είχαν δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ετσι, η αύξηση του κόστους δανεισμού μετακυλίεται αυτομάτως στα επιτόκια δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share