11/2/10

Το γεύμα μεταξύ Ν. Σαρκοζί και Γ. Παπανδρέου είχε ως επιδόρπιο... 6 φρεγάτες FREMM !

Την ίδια ώρα που οι δύο ηγέτες συνέτρωγαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ανακοίνωνε την Αθήνα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι "Η Ελλάδα παρά τα οικονομικά της προβλήματα αποφάσισε την προμήθεια 6 φρεγατών από την Γαλλία"!

Ως αντιστάθμισμα της πολιτικής στήριξης που έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στο πρόγραμμα για σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας...

Να σημειωθεί πως η Γαλλική εταιρεία οφείλει στο Ελληνικό δημόσιο 190 εκατ. ευρώ βάσει των ρητρών που της έχει καταλογίσει η ΓΔΑΕΕ λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των ελικοπτέρων.

Η ίδια η εταιρεία αποδέχεται ευθύνη μόνο μέχρι το ποσό των 80 εκατ. ευρώ.
Θέση της Ελληνικής πλευράς είναι ότι πρώτα θα πρέπει να λυθεί το θέμα των ΝΗ-90 και μετά να υλοποιηθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για σύναψη διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των 15 Super Puma.

To ζήτημα των ρητρών δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα στα ΝΗ-90.

Η κατασκευάστρια εταιρεία λέει ότι μπορεί να ξεκινήσει παραδόσεις το β’ εξάμηνο του 2010 και να τις ολοκληρώσει το...2014!

Την στιγμή που έχουν κατασκευαστεί τα 10 από τα είκοσι ελικόπτερα που έχουν παραγγελθεί. Κάτι που η Ελληνική πλευρά φαίνεται να απορρίπτει κατηγορηματικά.

Πάντως πρόκειται να καταβληθούν σύντομα οι προκαταβολές για τα δύο ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης Super Puma που έχει επέλθει συμφωνία αγοράς τους από το καλοκαίρι σε υλοποίηση της σχετικής option.

Στο θέμα των έξι φρεγατών FREMM
οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, η αρχική εντολή προμηθείας έχει υπογραφεί και η Γαλλική πλευρά έχει δεχθεί δύο βασικούς όρους της Ελληνικής πλευράς:

Πρώτον ότι όλες οι φρεγάτες και η κάθε μία ξεχωριστά θα πιστοποιηθούν από την Γαλλική Διευθυνση Εξοπλισμών (DGA).

Δεύτερον ότι η τεχνολογία των βλημάτων cruise SCALP Naval ακτίνας 1000 χλμ, κατασκευής MBDA δεν πρόκειται να διατεθεί ποτέ στην Τουρκία, δηλαδή με απλά λόγια δευσμεύονται να μην πουλήσουν το όπλο στην Τουρκία.

Η σύμβαση για τις FREMM, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να έχει υπογραφεί τους επόμενους 12-16 μήνες.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...
Bookmark and Share